Οι αιτήσεις των Δήμων Κερατέας και Γραμματικού με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία «Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων» στη θέση Βραγόνι της Κερατέας και στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού, θα συζητηθούν στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας την Τετάρτη.

Οι θέσεις Βραγόνι και Μαύρο Βουνό εντάσσονται στο σχεδιασμό (Β’ φάση) διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής και έχουν εγκριθεί με το νόμο 3164/2003.

Ακόμη, η ισχύς των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή των επίμαχων δύο έργων παρατάθηκε μέχρι 30 Οκτωβρίου 2013, χωρίς όμως να επέλθουν ουσιαστικές μεταβολές στους αρχικούς περιβαλλοντικούς όρους.

Ο Δήμος υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή της υπουργικής απόφασης θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της Κερατέας και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Παράλληλα, υποστήριζε ο Δήμος ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 Ν. 3164/2003 με την οποία εγκρίθηκε η Β’ φάση σχεδιασμού της διαχείρισης αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής στην οποία στηρίχθηκε η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων και καθορίστηκαν ως κατάλληλες για τη Νοτιοανατολική Αττική οι θέσεις Βραγόνι Κερατέας και Λατομεία Κυριακού Κρωπίας.