Ομόφωνα ενέκρινε το Κεντρικό αρχαιολογικό Συμβούλιο τη μελέτη πολεοδόμησης του εκτός σχεδίου τμήματος του ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Λαυρίου. Πρόκειται για μια απόφαση που αφορά τον καθορισμό καινούργιων χρήσεων στο συγκεκριμένο τμήμα του βιομηχανικού πάρκου, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα να κατασκευαστούν καταστήματα, κατοικίες, ξενοδοχειακά και τουριστικά κτίρια, κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, εστιατόρια κ.α.

Την ίδια στιγμή, δεν θα επιτρέπονται βιομηχανικές χρήσεις, παρά μόνο ήπιας μορφής, όπως επαγγελματικά εργαστήρια.

 Κύριο μέλημα του ΚΑΣ ήταν οι αρχαιότητες της περιοχής και η σημασία τους ώστε να γίνει κάποια ειδική παρατήρηση στην τελική απόφαση. Τα μνημεία που έχουν εντοπιστεί αφορούν τείχη αρχαίου οικισμού, επιφανειακά οικοδομικά κατάλοιπα, μια επιγραφή (όρος οδού), καθώς και νεκροταφεία με κτερίσματα, κάποια από τα οποία εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Λαυρίου.

Το σημαντικότερο όλων είναι ένα εργαστήριο τήξεως μεταλλεύματος, το οποίο εντοπίστηκε επιφανειακά και είναι ένα από τα ελάχιστα εργαστήρια τέτοιας φύσεως στη Λαυρεωτική. Γι’ αυτόν το λόγο, στην τελική απόφαση του ΚΑΣ έγινε ειδική μνεία ώστε γύρω από το μνημείο να οριοθετηθεί μια ελεύθερη περιοχή, ακτίνας τουλάχιστον 20 μ., για την περίπτωση που ανασκαφεί στο μέλλον.

Το Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» και για τις ανασκαφές στον λόφο Βελατούρι του Θορικού. Πρόκειται για την έγκριση του αιτήματος της Βελγικής Σχολής Αθηνών, που ζητούσε να συνεχιστεί το 2011 η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή, υπό τη διεύθυνση του Roald Docter, καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης.