«Μένουμε Ελλάδα» φαίνεται πως ψηφίζουν φέτος οι μαθητές της Γ΄Λυκείου. Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, τα περισσότερα σχολεία της τελευταίας τάξης του Λυκείου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την πενταήμερη εκδρομή τους στην Ελλάδα. Αν και κάποια -ελάχιστα όπως παραδέχονται οι ειδικοί- αποφάσισαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Παπαδόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ειδικεύεται στη διοργάνωση των πενθήμερων εκδρομών, αναφέρει στο newsbeast.gr ότι δημοφιλέστερος προορισμός φέτος αποδεικνύεται πως είναι το Ηράκλειο και τα Χανιά αλλά με μία διαφορά, όπως λέει χαρακτηριστικά.
 

Φέτος και για πρώτη φορά παρουσιάστηκε μεγάλη διασπορά. Δηλάδη πολλά σχολεία επέλεξαν να πάνε στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοππόνησο, τα Ιωάννινα και σε διάφορους άλλους προορισμούς. Και το λέω αυτό γιατί μέχρι πέρυσι οι περισσότεροι μαθητές επέλεγαν μόνο νησιά» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Η οικονομική κρίση… εμπόδιο

Πάντως, ακόμη και αν η πενθήμερη εκδρομή, αποτελεί όνειρο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, πολλά ήταν τα σχολεία που, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν πήγαν πουθενά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο τουλάχιστον 15%- 20% των σχολείων της χώρας φέτος δεν πάνε εκδρομή. «Οι πενθήμερες εκδρομές έχουν μειωθεί φέτος λόγω των μη επαρκών συμμετοχών των μαθητών» αναφέρει ο τουριστικός πράκτορας.

Και σε αυτό συμφωνεί και ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος. «Οι γονείς των περισσότερων παιδιών σκέφτονται πως θα μεγαλώσουν τις οικογένειές τους. Ναι μεν θέλουν τα παιδιά τους να πραγματοποιήσουν αυτή την εκδρομή, αλλά όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δεν θα στείλουν τα παιδιά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsbeast.gr.

Πάντως, για έναν μαθητή, το κόστος της πενθήμερης εκδρομής αρχίζει από 250 ευρώ και φτάνει τα 350 ευρώ ανάλογα και με τον προορισμό που θα επιλέξουν τα σχολεία.