Ο Δήμος Σπετσών, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουν υπογράψει, και η Inkas Film & TV Productions, σας προσκαλούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Μάγου – John Fowles», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιουλίου στη Βίλα Γιασεμιά του Δημήτρη-Πέτρου Μπόταση στην Αγία Παρασκευή.

Στον ίδιο χώρο όπου ο Τζων Φάουλς εμπνεύστηκε και έγραψε το εμβληματικό μυθιστόρημά του Ο Μάγος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη βαθιά σχέση του συγγραφέα με τις Σπέτσες και την «ελληνική εμπειρία» που σημάδεψε τη ζωή και το έργο του. Ο Φάουλς, που δίδαξε Αγγλικά στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή το 1952-1953, γοητεύτηκε από το νησί και το αποτύπωσε ως «Φράξο» στο βιβλίο του, περιγράφοντας τις Σπέτσες ως έναν τόπο μυστικής αποκάλυψης, φυσικής ομορφιάς και εσωτερικής αναζήτησης.

Η Βίλα Γιασεμιά κατέχει κεντρική θέση στο μυθιστόρημα, καθώς εκεί εκτυλίσσεται μεγάλο μέρος της πλοκής, ενώ η ατμόσφαιρα του έργου ακροβατεί ανάμεσα στο αυτοβιογραφικό στοιχείο και τη μυθοπλασία, με έντονες επιρροές από τον υπαρξισμό, τον ρομαντικό ιδεαλισμό και τη μεταμοντέρνα αφήγηση. Ο ίδιος ο Φάουλς, στον πρόλογο της Ελληνικής Εμπειρίας, αναφέρει χαρακτηριστικά τη σύνδεσή του με τα Γιασεμιά και το μοναδικό φυσικό τοπίο που τον ενέπνευσε.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η κόρη του συγγραφέα, Άννα Κρίστι.

Η δράση εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο συνεργασίας του Δήμου Σπετσών με το ΕΚΠΑ, που αφορά τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την έρευνα, το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Είσοδος: Ελεύθερη

Δήμος Σπετσών