Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα όσα εξελίσσονται στην λιανική αγορά των τσιγάρων, χωρίς όμως, προς το παρόν, να έχει παρέμβει. Ειδικότερα, η επιτροπή παρακολουθεί το θέμα που έχει ανακύψει με τα ποσοστά κέρδους των περιπτερούχων και είναι ενήμερη και για τη χθεσινή απόφαση των περιπτερούχων στην Κρήτη να πωλούν ακριβότερα κατά 10 λεπτά τα τσιγάρα. Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μετά την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το σωματείο περιπτερούχων της Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης, που έχει αποσταλεί σε όλα τα περίπτερα και ψιλικατζίδικα του νησιού, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αναγραφόμενη τιμή στα καπνικά προϊόντα είναι ενδεικτική με βάση τη διάταξη του άρθρου 100 του τελωνειακού κώδικα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα». Κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωμένοι να πωλούν τα προϊόντα με την αναγραφόμενη τιμή, ενώ το σωματείο αναφέρει ότι, με βάση το νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιπτερούχοι έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν εξωτερικά το πακέτο, τοποθετώντας μια ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται τα αρχικά του σωματείου και το ποσό +0,10 ευρώ.

Εάν το θέμα αυτό αποτελεί παραίνεση του σωματείου για την ύπαρξη εναρμονισμένης πρακτικής στην αγορά, αλλά και η δυναμική μιας τέτοιας δράσης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας διερευνάται και δεν αποκλείεται, εάν στοιχειοθετείται κατηγορία, να οδηγήσει σε αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.