Με τη θερμοκρασία σε τροχιά ανόδου αναμένεται να κυλήσει η σημερινή ημέρα στη χώρα μας. Πολλή ζέστη αναμένεται και αύριο Κυριακή και για αρκετές ημέρες της νέας εβδομάδας, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, κάνοντας λόγο για πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας από την Κυριακή (06-07-25) έως και την Τετάρτη (09-07-25).

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει στα δυτικά και τη Μακεδονία το Σάββατο (05-07-25) και στην υπόλοιπη Ελλάδα την Κυριακή (06-07-25).

Οι υψηλότερες τιμές (μέγιστες τιμές άνω των 40 βαθμών) θα σημειωθούν από τη Δευτέρα (07-07-25) στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια.

Επισημαίνεται ότι:

Α. Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Β. Η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα (ενδεικτικά 20% με 30% τις μεσημβρινές ώρες στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας).

Γ. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες, τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη στα αστικά κέντρα θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και θα κυμαίνονται περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή (06-07-25) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Βουτιές στη θάλασσα

Τη Δευτέρα (07-07-25) πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα σημειωθούν στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά ενώ θα σημειώσει άνοδο η θερμοκρασία και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Την Τρίτη (08-07-25) και την Τετάρτη (09-07-25) αναμένεται μικρή πτώση των υψηλών θερμοκρασιών σε Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά και μικρή άνοδος (περίπου κατά 1 με 2 βαθμούς) στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Εκτιμάται πως οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο θερμικός θόλος

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, το μετεωρολογικό φαινόμενο «heat dome» ή θερμικός θόλος με παγιδευμένη ζέστη έρχεται στη χώρα μας…

Ο ίδιος αναφέρει:

Η ασυνήθιστη ζέστη που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη δυτική και κεντρική Ευρώπη με θερμοκρασίες ρεκόρ, θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες και τη χώρα μας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο (36-38 βαθμοί) αφού θα εξασθενήσουν οι άνεμοι, ενώ το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη η χώρα μας θα βρεθεί σε κλοιό καύσωνα.

Ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 41-42 βαθμούς στην κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Αττική και την Πελοπόννησο.

Την Τετάρτη το απόγευμα η θερμοκρασία θα πέσει βίαια (ακόμα και 10 βαθμούς) από μία διαταραχή, η οποία θα ενισχύσει τους βοριάδες και δεν αποκλείεται να φέρει και μπουρίνια στη βόρεια Ελλάδα.

Στη συνέχεια μέχρι την Κυριακή -16/7- η ζέστη θα είναι φυσιολογική για την εποχή.

Για τις επόμενες ημέρες:

  • Αύξηση κινδύνου για πυρκαγιές, λόγω ξήρανσης της βλάστησης και ενίσχυση ανέμων.
  • Επιδείνωση της υγείας: θερμική εξάντληση, θερμοπληξία, αυξημένη θνησιμότητα.
  • Πίεση σε ενεργειακά δίκτυα (λόγω αυξημένης χρήσης κλιματιστικών).

"Το μετεωρολογικό φαινόμενο "heat dome" ή θερμικός θόλος με παγιδευμένη ζέστη έρχεται στη χώρα μας…"Καλό…

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Friday, July 4, 2025

Ο καιρός σήμερα – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς και τοπικά στα βόρεια τους 39, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 35 με 36 βαθμούς ενώ στις Κυκλάδες δεν θα ξεπεράσει τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στα ανατολικά τις βραδινές ώρες από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 με 37 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά της Ηπείρου όπου ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές -απογευματινές ώρες στα παράκτια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36, στα ηπειρωτικά τοπικά έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 29, στην Κρήτη έως 31 και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35, στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στις Σποράδες βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 με 37 βαθμούς και στις Σποράδες έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Κυριακή 06-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και μόνο πρόσκαιρα τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι υψηλή σε όλα τα ηπειρωτικά και το Ιόνιο. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά τους 38 με 39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου.

β) στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

γ) στα νησιά του Ιονίου τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα 07-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Αιγαίο και την περιοχή της Κρήτης έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα είναι υψηλή στα νησιά του Ιονίου και σε όλα τα ηπειρωτικά, ενώ θα σημειώσει άνοδο και στην ανατολική νησιωτική χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν:

α) στην ηπειρωτική Ελλάδα τους 39 με 40 και κατά τόπους τους 41 βαθμούς Κελσίου.

β) στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Τρίτη 08-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών όμβρων.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.

Ο καιρός την Τετάρτη 09-07-2025

Γενικά αίθριος καιρός. Τοπικές νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες, με πιθανότητα τοπικών όμβρων στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες στα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί και βαθμιαία θα ενισχυθούν.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα.