Επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννη Ραγκούση και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου,απέστειλε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναφορικά με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ενημερώνει τους υπουργούς για την πρόθεση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης να διακόψει τις μεταφορές 12.000 μαθητών του νομού Θεσσαλονίκης λόγω της μη καταβολής των περσινών οφειλών από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011 και ζητά άμεση λύση με νομοθετική ρύθμιση. «Είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών», καταλήγει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης.

Η επιστολή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ενημερώθηκα σήμερα από το Σύνδεσμο Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης ότι από την Τετάρτη 9/2/2011 τα 250 πούλμαν που καθημερινά μεταφέρουν 12.000 μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης, διακόπτουν τις μεταφορές.

Αιτίες της απόφασης αυτής είναι το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν περσινές οφειλές λόγω της άρνησης εφαρμογής της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τα Εντελλόμενα και ότι δεν προχώρησε η νομοθετική ρύθμιση για την παροχή υπηρεσιών κατά το τρέχον εξάμηνο, όπως είχαμε λάβει υπόσχεση στις 17-1-2011 όταν ζητήσατε την παράταση μέχρι τις 30-6-2011 των συμβάσεων μεταφοράς μαθητών του προηγούμενου σχολικού έτους για την περίοδο από 1-1-2011 έως τις 30-6-2011, «συνεκτιμώμενου του γεγονότος, αφενός μεν ότι η μεταφορά των μαθητών συνιστά προφανή λόγο δημοσίου συμφέροντος, αφετέρου δε, ότι δεν είναι εφικτή η διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος μεσούντος του σχολικού έτους».

Εμείς ως Νομαρχία μέχρι πρότινος αλλά και ως Περιφέρεια έχουμε εκθέσει επανειλημμένα το θέμα και στην Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και στον Υφυπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλ/κής Διακ/σης Γ. Ντόλιο, έχοντας την εμπειρία ετών από την πρακτική εφαρμογή του σχετικού νόμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι δυστυχώς δεν υπάρχει – και δεν υπήρξε ποτέ διαχρονικά- η πολιτική βούληση να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, όπως επιβάλλεται και όπως έχετε υποσχεθεί.

Σημειωτέον ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλους τους νομούς της χώρας.

Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να δώσετε άμεσα λύση προχωρώντας σε νομοθετική ρύθμιση όπως, εξάλλου, το έχει ζητήσει και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Ευθ. Σώκος. Είναι απαράδεκτο οι πολίτες να νοιώθουν ότι εμπαίζονται από την πολιτεία, την ώρα που η ίδια η πολιτεία ζητά ολοένα και περισσότερες θυσίες. Είναι απαράδεκτο να συνεχιστεί η ταλαιπωρία χιλιάδων μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας»