Μελετάμε ρυθμίσεις που οδηγούν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με βασική, όμως, προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους ως προς τα Ταμεία, αλλά και να ενταχθούν στο σύστημα της κάρτας εργασίας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, κατά την επίσκεψή του στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε πως μελετούνται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους συνεπείς επιχειρηματίες οι οποίοι καταβάλλουν έγκαιρα τις τρέχουσες εισφορές τους και ένα ποσό έναντι της παλιάς τους οφειλής, ενώ θα προβλέπεται επιβράβευση (μπόνους) για όσους προκαταβάλλουν τις εισφορές τους.

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός, εντάσσεται και το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, αλλά και η δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και μέσα στα Ταμεία, προκειμένου να αναβαθμιστεί προς όφελος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αλλά και των άλλων Ταμείων, το επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης.

Τέλος, ο κ. Κουτρουμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι μέλει γενέσθαι με τα επαγγέλματα που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, επεσήμανε πως η όποια νέα ρύθμιση θα προκύψει μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ωστόσο, ισχύουν οι ρυθμίσεις του νέου Ασφαλιστικού Νόμου με βάση τις οποίες δεν θα θιγούν όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις (δηλαδή 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά), ενώ από 1/7 θα εφαρμοστεί η νέα λίστα. Οι όποιες αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εξαιρεθούν από τη νέα λίστα ή ενταχθούν σε αυτή θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1/1/2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από 1/1/2015.