Το καλοκαιράκι είναι, σχεδόν, συνώνυμο με το μπάρμπεκιου και τα κυριακάτικα μαζέματα σε φιλικά σπίτια για ψήσιμο και χαλάρωση με την παρέα. Το κλειδί, ωστόσο, για ένα επιτυχημένο μπάρμπεκιου -εκτός από το τέλειο ψήσιμο- αποτελεί και το σωστό μαρινάρισμα των κρεάτων.

Αν για παράδειγμα έχετε ένα φανταστικό κομμάτι βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας τότε, σύμφωνα με τον Guardian, ίσως απλά το αλείψετε ελαφρά με λίγο λάδι, το αλατίζετε με λίγο θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και το ψήνετε στα κάρβουνα όπως είναι, σερβίροντάς το με οποιοδήποτε συνοδευτικό ή σάλτσα.

Διαφορετικά, αν έχετε μόλις αγοράσει ένα απλό κομμάτι κρέας ή κοτόπουλο, το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο. Κι αυτό γιατί οι μαρινάδες δεν αρωματίζουν μόνο το κρέας, αλλά και το μαλακώνουν. Το ολονύκτιο μαρινάρισμα δίνει την καλύτερη γεύση, και, μάλιστα, μην διστάσετε να αναδείξετε πιο έντονα οποιαδήποτε γεύση προσθέτοντας ένα επιπλέον κουταλάκι του γλυκού περίπου από ένα καρύκευμα.

Αν δεν έχετε κάποια από τα συστατικά, ελέγξτε το ντουλάπι και το ψυγείο σας για να δείτε τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο. Έτσι δημιουργούνται οι σπουδαίες συνταγές.

Πέντε κορυφαίες συμβουλές για το μαρινάρισμα

Μαρινάρετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, όποτε είναι δυνατόν, για μέγιστη γεύση (εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά στη συνταγή).

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό, αλλά δεν πρέπει ποτέ να το χρησιμοποιείτε σε μαρινάδες. Καίγεται και καπνίζει σε επαφή με το μπάρμπεκιου. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε ελαφρύ ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι και κρατήστε τα μπουκάλια με το έξτρα παρθένο για τις σαλάτες και τις σάλτσες σας.

-Μαρινάρετε σε ισχυρές πλαστικές σακούλες, δεμένες καλά για να μην διαρρέουν όταν τις γυρίζετε. Διαφορετικά, καλύπτετε πάντα τα τρόφιμα καλά με μεμβράνη και χρησιμοποιείτε μη αντιδραστικά δοχεία, όπως γυαλί, ή ανοξείδωτο ατσάλι.

-Πριν τοποθετήσετε τα φαγητά στη σχάρα του μπάρμπεκιου, τρίψτε ή τινάξτε την περίσσεια μαρινάδας, ιδίως αν υπάρχει λάδι, για να αποφύγετε το κάψιμο ή το φούντωμα και τη συνακόλουθη καπνιστή πικρή γεύση.

Ποτέ μην ξαναβάζετε μαγειρεμένο κρέας στο ίδιο σκεύος που χρησιμοποιήσατε για το μαρινάρισμα. Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καθαρό πιάτο ή πιατέλα.