Υλικά

  • 1/2 κ. γλ. σαφράν
  • 3 κ. σ. βούτυρο
  • 1 κ. γλ. σπόροι κύμινου
  • 1/2 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι μπασμάτι
  • 3 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα σε φέτες ή ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρόδι
  • 1/4 φλ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βάλτε το σαφράν σε ένα μικρό μπολ και αλέστε με ένα γουδοχέρι. Προσθέστε μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό νερό και αφήστε το στην άκρη.
  3. Προσθέστε το βούτυρο σε ένα σκεύος που μπορεί να μπει στο φούρνο. Βάλτε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και όταν το βούτυρο λιώσει προσθέστε τους σπόρους κύμινου και καβουρδίστε τους για περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 5 λεπτά.
  4. Ρίξτε το ζωμό σε μια ξεχωριστή κατσαρόλα και φέρτε τον σε βρασμό. Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο, προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι και ανακατέψτε να καλυφθεί πλήρως από το μείγμα βουτύρου. Μαγειρέψτε για περίπου 1 λεπτό και, στη συνέχεια, προσθέστε το ζεστό ζωμό, το υγρό σαφράν και το αλάτι.
  5. Βάλτε το σκεύος στο φούρνο και μαγειρέψτε για 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και, στη συνέχεια, προσθέστε τα αμύγδαλα, το ρόδι και τον μαϊντανό.