Υλικά

  • 1 αρνίσιο μπούτι (4 έως 5 κιλά)
  • 2 έως 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. πιπέρι
  • 1 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 500 ml. σάλτσα ντομάτας
  • 1 φλ. τσαγιού νερό
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 3 έως 5 μεγάλες φρέσκες αγκινάρες, κομμένες στα τέσσερα
  • 3 μικρά λεμόνια, κομμένα στη μέση, προαιρετικά
  • Προαιρετικά: Φρέσκα κλαδάκια ρίγανης και θυμαριού

Εκτέλεση

  1. Κόψτε σχισμές στο αρνί και τοποθετήστε σε αυτές το σκόρδο. Τρίψτε το κρέας με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  2. Ψήστε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μειώστε τη φωτιά στους 180 και ψήστε το κρέας για 1 ώρα ακόμα.
  3. Αφαιρέστε το λίπος από το σκεύος και περιχύστε το αρνί με σάλτσα ντομάτας, νερό και χυμό λεμονιού. Τοποθετήστε τις αγκινάρες και, αν θέλετε, τα λεμόνια γύρω από το κρέας.
  4. Ψήστε 1 ώρα ακόμα ή μέχρι το κρέας να φτάσει στην επιθυμητή ποιότητα (για μέτρια ψημένο, το θερμόμετρο πρέπει να δείχνει 57, για μέτριο 60, για μέτρια καλοψημένο 62 βαθμούς).
  5. Αφήστε το κρέας να σταθεί για 15 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Εάν επιθυμείτε, γαρνίρετε με φρέσκα μυρωδικά.
  6. Αντί για αγκινάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πατάτες.