Πώς να φτιάξετε σπιτικό γλυκό κυδώνι

Παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού που φτιάγνουμε αυτή την εποχή


ΣΥΝΤΑΓΕΣ
17:46
13/11/2020
2
loading

Υλικά

  • 2 κιλά κυδώνια (χωρίς χτυπήματα) καθαρισμένα
  • 2½ κιλά ζάχαρη
  • χυμός από 7 λεμόνια
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
  • 1 φακελάκι βανίλια

Εκτέλεση

  1. Πλένετε τα κυδώνια απ’ έξω και τα σκουπίζετε να φύγει το χνούδι τους. Τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε στα 4 και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
  2. Τα ρίχνετε αμέσως σε νερό με μπόλικο λεμόνι.
  3. Ύστερα, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε νερό που κοχλάζει μέχρι να τα σκεπάσει.
  4. Βράζετε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Αδειάζετε το ζεστό νερό και ρίχνετε αμέσως κρύο νερό.
  5. Προσθέτετε το χυμό από τα 5 λεμόνια και το αφήνετε στην άκρη για 2 ώρες. Στη συνέχεια, τα σουρώνετε και τα στραγγίζετε.
  6. Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και προσθέτετε 5 φλιτζάνια νερό.
  7. Βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και τοποθετείτε στην κατσαρόλα το βρασμένο και στραγγισμένο κυδώνι.
  8. Μετά, ρίχνετε το χυμό από τα 2 λεμόνια. Το βράζετε σε δυνατή φωτιά και βάζετε την αρμπαρόριζα και τη βανίλια.
  9. Βάζετε το γλυκό σε στεγνά αποστειρωμένα μπουκάλια και το φυλάτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Κυδωνοπαστο

    Τά κυδώνια πού έμειναν από τόν μπελτέ και τά κάνετε πολτό. Μετράτε και υπολογίζετε μισό φλυτζάνι τού τσαγιού ζάχαρη γιά ένα φλυτζάνι πουρέ τά βάζετε σέ χονδρή κατσαρόλα στή φωτιά τά ψήνετε ανακατεύοντας διαρκώς μέ ξύλινο κουτάλι όταν ξεκολλά από τά τοιχώματα τής κατσαρόλας είναι έτοιμο.Σέ τετράγωνο λαδωμένο ταψάκι αδειάζετε και ισιώνετε νά πάρει πάχος ενός δακτύλου. Το αφήνετε νά κρυώσει τελείως τό κόβετε μπακλαβωτά κομμάτια ραντίζετε μέ λίγο κονιάκ πασπαλίζετε μέ ζάχαρη κρυσταλλιζέ κολλάτε μισό άσπρο αμύγδαλο σέ κάθε κομμάτι και αφήνετε 2-3 μέρες στο πάγκο. Πασπαλίζετε μέ ζάχαρη κουτί και τά φυλάγετε μέσα ή τό καθένα διπλώνετε σέ ζελατίνα και τά φυλάτε.

  2. avatar Πελτες

    Σκουπίζετε 1 1/4 κιλού κυδώνια νά φύγει τό χνούδι τους πλένετε κόβετε στά 4 αφαιρείτε φλούδα σπόρους και κάθε κομμάτι κόβετε σέ 2-3 φέτες. Σέ κατσαρόλα μέ 2 1/2 κιλά νερό μέσα τίς φέτες και σέ τουρμπάνι δεμένα φλούδες σπόρους μέσα και βράζετε νά μαλακώσουν τελείως. Σουρώνεται μέ τρύπητο σέ κατσαρόλα αφού στραγγίσουν καλά πιέζετε τουρμπάνι και πετάτε. Μαζεύετε τό κυδώνι και τό φυλάτε. Βάζετε νά βράσει τό νερό νά μείνει περίπου 3/4 κιλού ρίχνετε 1 κιλό ζάχαρη ανακατεύετε βράζετε σέ δυνατή φωτιά νά δέσει. Προσθέτετε 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού 2 χαρτάκια βανίλιας και αφού πάρουν 2-3 βράσεις αδειάζετε σέ μπωλ και αφήνετε νά κρυώσει. Μέ τά κυδώνια θά ετοίμασετε κυδώνοπαστο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει