Υλικά

  • 2 κιλά κυδώνια (χωρίς χτυπήματα) καθαρισμένα
  • 2½ κιλά ζάχαρη
  • χυμός από 7 λεμόνια
  • 1 κλωναράκι αρμπαρόριζα
  • 1 φακελάκι βανίλια

Εκτέλεση

Βήμα 1
Πλένετε τα κυδώνια απ’ έξω και τα σκουπίζετε να φύγει το χνούδι τους. Τα ξεφλουδίζετε, τα κόβετε στα 4 και αφαιρείτε τα κουκούτσια.
Βήμα 2
Τα ρίχνετε αμέσως σε νερό με μπόλικο λεμόνι.
Βήμα 3
Ύστερα, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα και ρίχνετε νερό που κοχλάζει μέχρι να τα σκεπάσει.
Βήμα 4
Βράζετε για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν. Αδειάζετε το ζεστό νερό και ρίχνετε αμέσως κρύο νερό.
Βήμα 5
Προσθέτετε το χυμό από τα 5 λεμόνια και το αφήνετε στην άκρη για 2 ώρες. Στη συνέχεια, τα σουρώνετε και τα στραγγίζετε.
Βήμα 6
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Ρίχνετε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη και προσθέτετε 5 φλιτζάνια νερό.
Βήμα 7
Βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι και τοποθετείτε στην κατσαρόλα το βρασμένο και στραγγισμένο κυδώνι.
Βήμα 8
Μετά, ρίχνετε το χυμό από τα 2 λεμόνια. Το βράζετε σε δυνατή φωτιά και βάζετε την αρμπαρόριζα και τη βανίλια.
Βήμα 9
Βάζετε το γλυκό σε στεγνά αποστειρωμένα μπουκάλια και το φυλάτε στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος.
TAGS