Υλικά

  • 2 ½ κιλά κατσικάκι με το κόκκαλο
  • 1 ½ λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 μεγάλα ξερά κοκκινόφλουδα κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 5-6 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κουταλιά της σούπας ξερό θυμάρι τριμμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αγοράζετε το κρέας σε μερίδες. Πλένετε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζετε.
  2. Πλένετε τις μερίδες του κρέατος και σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα, βάζετε το ελαιόλαδο.
  3. Ρυθμίζετε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή ένταση και μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του κρέατος μαζί με τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 6-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά.
  4. Προσθέτετε τόσο κρασί, ώστε η στάθμη του να φτάσει περίπου 4 εκατοστά πάνω από τα υλικά.
  5. Ρίχνετε τη δάφνη, το θυμάρι και αλατοπίπερο, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της, αφήνοντας μόνο μια μικρή χαραμάδα για να φεύγουν οι υδρατμοί.
  6. Διατηρείτε τη φωτιά χαμηλή, ώστε το υγρό μόλις να ανακινείται στο σκεύος. Το αφήνετε να σιγοβράσει για 2 – 2 ½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει, να ξεκολλάει εύκολα από το κόκκαλο και η σάλτσα να δέσει.
  7. Τις πατάτες, θα τις βάλετε να ψηθούν αφού περάσει η 1 ώρα μαγειρέματος του κρέατος για να ετοιμαστούν ταυτόχρονα.
  8. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Καλύπτετε τον πυθμένα ενός μεγάλου ταψιού με χοντρό αλάτι και τοποθετείτε εκεί τις πατάτες.
  9. Τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν για 50-60 λεπτά. Όταν τις βγάλετε από το φούρνο, τις μεταφέρετε σε ταψί και τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
  10. Χωρίς να τις ξεφλουδίσετε τις κόβετε σε κομμάτια κυδωνάτα. Ζεσταίνετε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε ελαφρά τις πατάτες ώστε να ροδίσουν και να γίνουν πιο νόστιμες.
  11. Τις στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει η μεγάλη ποσότητα λαδιού και τις πασπαλίζετε με λίγο χοντρό αλάτι.
  12. Μοιράζετε το κατσικάκι σε πιάτα, περιχύνετε με τη σάλτσα του και συνοδεύετε με τις πατάτες.