Υλικά

  • 280 γρ. ανάλατο βούτυρο, κατευθείαν από το ψυγείο
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 70 ml κρύα βότκα ή ξύδι
  • 80 ml κρύο νερό

Εκτέλεση

  1. Ζυγίζουμε το βούτυρο και κόβουμε 100 γρ. τα οποία αφήνουμε στο ψυγείο. Από την υπόλοιπη ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε τώρα, την κόβουμε σε κομμάτια.
  2. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πρόχειρα με ένα πιρούνι.
  3. Ρίχνουμε το βούτυρο που έχουμε αφήσει έξω και με τα χέρια δουλεύουμε το μείγμα, σχηματίζοντας χοντρά ψίχουλα.
  4. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια σακούλα τροφίμων που κλείνει καλά (polybag), προσθέτουμε το κρύο βούτυρο (100γρ.) κατευθείαν από το ψυγείο, αφαιρούμε τον αέρα και κλείνουμε.
  5. Με τον πλάστη ρολάρουμε πάνω στη σακούλα δημιουργώντας ένα ενιαίο μείγμα από χοντρά ψίχουλα βουτύρου.
  6. Αφήνουμε τη σακούλα με το μείγμα στην κατάψυξη για 10′, ώστε να σταθεροποιηθούν καλά τα ψίχουλα.
  7. Όση ώρα περιμένουμε να βγάλουμε το μείγμα από την κατάψυξη, αφήνουμε στο ψυγείο ένα μεγάλο, καθαρό μπολ.
  8. Βγάζουμε το μπολ και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη που μόλις πάγωσα.
  9. Προσθέτουμε τα 50ml από την κρύα βότκα καθώς και τα 50ml από το κρύο νερό. Δουλεύουμε όλη τη ζύμη με τα χέρια, να ομογενοποιηθούν πολύ καλά όλα τα υλικά.
  10. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μια σπάτουλα αν προτιμάμε.
  11. Ρίχνουμε στο μείγμα και την υπόλοιπη βότκα όπως και το νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  12. Μεταφέρουμε τη ζύμη πίσω στο polybag, κλείνουμε καλά αφαιρώντας τον αέρα και δουλεύουμε με τα χέρια το ζυμάρι, μέχρι να γίνει ελαστικό κι ενιαίο.
  13. Μεταφέρουμε τη ζύμη στις φόρμες κι επίσης τις αφήνουμε στο ψυγείο, να σφίξει και να στεγνώσει η ζύμη.
  14. Προθερμαίνουμε το φούρνο, βγάζουμε τις τάρτες από το ψυγείο και τις ψήνουμε στους 190°C για 15′ περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.