Το γιαούρτι, χάρη στο πλούσιο θρεπτικό προφίλ του, αποδεικνύεται ευεργετικό και στη διαχείριση της παλινδρόμησης οξέος. Τα χαρακτηριστικά που βοηθούν είναι:
- Προβιοτικά: Τα «καλά» βακτήρια που περιέχει υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την πέψη και μειώνουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης.
- Ασβέστιο: Συμβάλλει στην εξουδετέρωση του οξέος του στομάχου και στην ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, αποτρέποντας την άνοδο του οξέος προς τον οισοφάγο.
- Δροσερή υφή: Προσφέρει ηρεμιστική δράση στον οισοφάγο, μειώνοντας τον ερεθισμό που προκαλείται από το οξύ του στομάχου.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι γενικά τα τρόφιμα με υψηλά λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν γαστροοισοφαγικά επεισόδια. Συνεπώς, η καλύτερη επιλογή γιαουρτιού είναι εκείνο με χαμηλά λιπαρά.
Υλικά (4 τεμάχια)
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
- 200 γρ. αλεύρι Ζέας
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. μέλι
- 70 γρ. κουβερτούρα με στέβια, ψιλοκομμένη
Για το άλειμμα
- 1 αβγό και ⅓ κούπας γάλα, καλά ανακατεμένα μεταξύ τους
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το χέρι το γιαούρτι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μέλι, μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε την κουβερτούρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
- Βήμα 3: Χωρίζουμε το ζυμάρι σε τέσσερα μέρη, δίνουμε στρογγυλό σχήμα και αλείφουμε με το μείγμα αβγού-γάλακτος με τη βοήθεια πινέλου.
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, για 30 λεπτά.
Διατροφική αξία ανά ψωμάκι
- Ενέργεια: 316 kcal
- Υδατάνθρακες: 31,1 γρ.
- Πρωτεΐνη: 13,4 γρ.
- Λιπαρά: 7,2 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,4 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI