Υλικά

  • 20-25  μύδια με το κέλυφος, καθαρισμένα
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ. γλ. νιφάδες τσίλι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 120 ml ούζο
  • 300 γρ. κριθαράκι
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 400 γρ. φρέσκες τριμμένες ντομάτες
  • 700 ml ζωμό θαλασσινών (ή απλό έτοιμο ζωμό λαχανικών)
  • 1- 2 κ. σ. κάπαρη
  • 2 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Τοποθετήστε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι με καπάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίξτε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
  2. Σοτάρετε το κριθαράκι για 3 λεπτά και μεταφέρετε σε ένα μπολ.
  3. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο και το φύλλο δάφνης, Προσθέστε το ούζο και ανακατέψτε.
  4. Προσθέστε το κριθαράκι, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες και τον ζεστό ζωμό και περιμένετε να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά και κλείστε το καπάκι. Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ενώ ενδιάμεσα ελέγχετε και ανακατεύετε απαλά κατά διαστήματα, μέχρι να πιει τα περισσότερα υγρά του και να αρχίσει να δένει.
  6. Προσθέστε τα μύδια και κλείστε ξανά το καπάκι για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Προσθέστε τον μαϊντανό, λίγο επιπλέον πιπέρι και αποσύρετε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως με λίγο ελαιόλαδο.