Μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις αλλά στο σύνολό του θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα 2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα παρακάτω:

1. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν να στηρίξουν εκτός από τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με διευκολύνσεις στην πληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών Καλύπτουμε με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, τόνισε.

2. Στηρίζουμε 1,4 εκατ εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, η οποία είναι και ακατάσχετη.

Δικαιούχοι είναι όσοι εργαζόμενοι ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους, ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας καλύπτουμε και όλη την ασφαλιστική δαπάνη, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δικαιούχων. Το κόστος για τον Απρίλιο ξεπερνά τα 2 δισ.

Στη δημοσιότητα θα δοθεί σήμερα η λίστα των ΚΑΔ, δηλαδή των εταιρειών που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Η λίστα είναι δυναμική και μεταβάλλεται, σημείωσε ο υπουργός. Υπολογίζεται ότι εντάσσονται 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4. Στο σύνολό του θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα, από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.

Επιπλέον 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν το δώρο, δώρο που έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

5. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ, χωρίς να χρειαστεί ταμειακά καμία παρέμβαση στο μαξιλάρι ασφαλείας.

«Ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και το Οικονομικό Επιτελείο της, όπως έχουμε χρέος, βρισκόμαστε επί ποδός, στη μάχη κατά του κορονοϊού και των επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία» είπε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας ειδική αναφορά στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Στο πεδίο της οικονομίας, προσπαθούμε, μέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα, αφενός να διευρύνουμε το πεδίο οικονομικής δράσης αίροντας περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας, και αφετέρου να στηρίξουμε την κοινωνία και την οικονομία, με αίσθημα δικαίου. Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την υιοθέτηση ενός νέους προγράμματος αγοράς ομολόγων, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν. Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση». 

«Η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών, οδηγεί την Κυβέρνηση να παίρνει μέτρα άμεσης εφαρμογής και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω.

Οι προσαρμογές μας χαρακτηρίζονται από άμεσες και δραστικές λύσεις. Από παρεμβάσεις γρήγορες και αποτελεσματικές» πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι.

Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία» κατέληξε. 

Γεωργιάδης: Τρίμηνη αναστολή των δόσεων στις τράπεζες για τους πληγέντες

Την 3μηνη αναστολή των πάσης φύσεως χρεών για όλους τους δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού.

«Προσφέρουμε με ένα τηλεφώνημα 800 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους που έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι με ένα τηλεφώνημα στις τράπεζες θα γίνεται η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν, τόνισε.

«Για όλους τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση θα υπάρξει 3μηνη αναστολή των χρεών τους» ενώ ξεκαθάρισε ότι «Όσοι δεν έχουν πληγεί από την κρίση συνεχίζουν να πληρώνουν τις δόσεις τους κανονικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις από εισπρακτικές και δικηγορικές σε συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας. Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους, προειδοποίησε.

Τόνισε ότι υφίσταται επάρκεια προϊόντων και ότι όλες οι παραγγελίες σε αντισηπτικά είχαν παραδοθεί από χτες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις.

Τέλος, για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μετά την κρίση, μετά και τις αποφάσεις της ΕΚΤ, το σχετικό ποσό που δύναται να διατεθεί σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών προς τις ΜΜΕ επιχειρήσεις διπλασιάζεται και άρα, μπορεί να ανέλθει ως τα 6 δισ., ανέφερε ο υπουργός.

Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ – Δυνατότητα να καταβληθεί το δώρο Πάσχα μαζί με το επίδομα αδείας

Από την πλευρά του, ο κ. Βρούτσης σημείωσε αρχικά στη δική του τοποθέτηση ότι, «τα νέα, θετικά δεδομένα που προέκυψαν από την επιτυχία της κυβέρνησης να ενταχθεί σε καθεστώς ποσοτικής χαλάρωσης, μας δίνει τη δυνατότητα, πάντα προσεχτικά, υπεύθυνα και απόλυτα μελετημένα, να διευρύνουμε το δίχτυ της κοινωνικής και οικονομικής μας παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων».

Και εξήγησε: «Δυνατότητα της υποβολής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους, για τους εργοδότες που πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους.

Ως έκτακτο μέτρο, για τους εργοδότες που μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους, δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο καθεστώς της αναστολής της εργασιακής τους σύμβασης, γίνονται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζούμενη επί του συνολικού ονομαστικού τους μισθού».

Συγκεκριμένα:

  • Όσες επιχειρήσεις πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του κορονοϊού και για να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες ορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και μόνο.
  • Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
  • Το μέτρο αυτό είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων και την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών.

«Απλώνουμε δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής προστασίας στον κόσμο της εργασίας και δίνουμε σημαντικές ανάσες στις επιχειρήσεις, για να αντέξουν το μπουγάζι που βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

Ενώ σημείωσε:

  • Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα που έκανε χρήση του μέτρου με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Άρα, οι εργαζόμενοι που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη, ή θα τελούν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ΕΡΓΑΝΗ μέχρι τις 31 Μαρτίου.
  • Το ποσό των 800 ευρώ α είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει τους εργαζόμενους που οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν υπό αναστολή στην ΕΡΓΑΝΗ και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενούς του.
  • Σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τους εργαζόμενους στην ΕΡΓΑΝΗ, θα αποκλείεται από την υπαγωγή του στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων και καταβολών προς το Δημόσιο.

για να επισημάνει: «Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή του».

«Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ, είναι και όσοι έμειναν χωρίς εργασία από 1/3», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, σημείωσε: «Το δώρο του Πάσχα, για να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις, τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να το καταβάλουν στο σύνολό του το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Βρούτση: