Η πανδημία φέρνει ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις: 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται με μειώσεις μισθών

Εφιαλτικές προβλέψεις για 390.000 νέους ανέργους - Τι δείχνει ειδική μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
8:16
27/05/2020
Η πανδημία φέρνει ανατροπές σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις: 1,7 εκατ. εργαζόμενοι απειλούνται με μειώσεις μισθών
6
loading

Με μειώσεις μισθών και αλλαγές στον τρόπο εργασίας όπως εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία, αύξηση της μερικής απασχόλησης απειλούνται 1,7 εκατ. εργαζόμενοι ενώ εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την ανεργία καθώς σύμφωνα με  τις νεότερες εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων ανέργων θα ξεπεράσει τις 390.000.

Η πανδημία χτυπάει τους εργαζόμενους και ισοπεδώνει επιχειρήσεις. Μια στις τρεις επιχειρήσεις στο κλάδο της εστίασης βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού βλέποντας το τζίρο την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους να υποχωρεί έως και 95%.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα του κορωνοιου στην αγορά εργασίας καθώς σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των  απασχολούμενων που θα επηρεαστεί άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200.

Στη μελέτη γίνεται λόγος για φαύλο κύκλο οικονομικής δραστηριότητας-απασχόλησης- εισοδήματος-ζήτησης- οικονομικής δραστηριότητας και αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

 • Στη νέα πραγματικότητα οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται λιγότερο προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τον περιορισμένο αριθμό πελατών. Κατά συνέπεια, θα μειώσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και θα απολύσουν προσωπικό αφού δεν θα έχουν τον κύκλο εργασιών που είχαν. Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού, των μεταφορών, του θεάματος και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα είναι ιδιαίτερα έντονη μέχρι και το χειμώνα.
 • Εκτός από τις άμεσα διαφαινόμενες επιπτώσεις στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης, υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αλλαγές που αφορούν τον τρόπο εργασίας (εκ περιτροπής, εργασία από το σπίτι, αύξηση της μερικής απασχόλησης) αλλά και το είδος των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για την αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας που θα αφορά άτομα που εργάζονται από το σπίτι και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθίστανται δυσκολότεροι έως και αδύνατοι. Η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα συμπαρασύρει και το ύψος των μισθών και άλλων παροχών.
 • Οι επιπτώσεις από την πανδημία επηρεάζουν άμεσα τους απασχολούμενους στο «Χονδρικό και Λιανικό εμπόριο» και στις «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης» (1.089,4 χιλ. άτομα). Επιπρόσθετα επηρεάζονται άμεσα οι 204,8 χιλ. άτομα στον κλάδο των «Μεταφορών και Αποθήκευσης» και 55,5 χιλ. άτομα στον κλάδο «Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Έμμεσες επιπτώσεις από την πανδημία αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο της μεταποίησης (379,9 χιλ. άτομα).
 • Αν υποθέσουμε ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα.
 • Ο αριθμός των απολυμένων από επιχειρήσεις κλάδων που η δραστηριότητά τους πλήττεται θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνολική μείωση του εθνικού εισοδήματος και κατ΄ επέκταση μείωση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και της αντίστοιχης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης εκτίμησε ότι με βάση το σενάριο για ύφεση 12%, η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2020 θα φθάσει στο 22,1%, πράγμα που σημαίνει απώλεια περίπου 340.000 θέσεων εργασίας υπογραμμίζοντας ότι θα κυριαρχήσουν η «μερική ανεργία» και η εκ περιτροπής εργασία που οδηγούν αυτόματα σε απώλειες αποδοχών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Γκρι

  Ευχαριστούμε κύριε Τσιόδρα!
  Δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ.

 2. avatar ΦΤΩΧΕΙΑ Παγκοσμια.

  Eδώ Γερμανία ! Εδώ Γερμανία!, Εδω Γερμανία..
  Μηπως ξερετε τι γινεται εδω στην Γερμανία εσεις που γραφεται για ανεργους ??
  Εδω εχουν κλεισει ολες οι βιομηχανιες αυτοκινητων και χιλιαδες κοσμος θα μενη ανεργος
  και εκτος αυτού πολλοι εχουν καταρευση ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ , τα πραγματα θα ειναι πολυ μα ποιο
  πολυ απο τον Αυγουστο και μετα οποτε θα ειναι το μεγαλυτερο κραχ μετα τον Β.Π.Π.
  Το προβλημα ειναι παγκοσμιο και δεν φταιει η καθε κυβερνηση που ειναι στην εξουσια
  Ας σημειωθη δε οτι εχουν δωθη δισ,€ και θα πρεπη λογικα να γινουν μεταρυθμησεις δια να
  σωθη η οικονομία του ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ με μειωσεις σε μισθούς ωστε να υποστηρηξουν αυτους
  που θα ειναι ανεργοι , ας σημειωθη δε εδω εμεις εχουμε μειον γυρω στα 300δισ.
  Οσο δια την ελλαδα με τοσα που εχει δωσει θα πρεπη ολοι να συμβαλουν διοτι ο μονος πόρος
  ζωης ειναι ==το εργοσταστιο Τουρισμός== και το οποιον εχει φθασει στο = 0=.
  Θυσίες χρειαζονται παντου και αφηστε τις πολιτικες αντιπαραθεσεις αλλα ελλνικου τυπου
  που εσεις κανετε, δια το οτι =φταιει η κυβερνηση=? μα καποιος πρεπει να ειναι στην εξουσια
  Τι αλλο θελατε να σας κανει το κρατος, να καθεσθαι στο σπιτι και να πληρωνεσθαι εφ΄ορους ζωης??
  Τωρα πρεπει να διεξεται αν αγαπατε το κρατος.
  Η ΚΡΙΣΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ και θε ελθη μεγαλη ΦΤΩΧΕΙΑ>.................................
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

 3. avatar @Γιατι

  Αντί να χτυπάμε το γάιδαρο, χτυπάμε το σαμάρι. Αντί να διαμαρτυρόμαστε για τους παγκοσμιοποιητές οι οποίοι έριξαν τα σύνορα για να πουλάνε φθηνά τα προϊόνται και να είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις (και οι διασπορές των ιών) τα βάζουμε με τους αδύναμους. Στην ΚΙΝΕΖΙΚΗ πρεσβεία φίλε πρέπει να κάνεις τα παράπονά σου για την επιδημία που σου έσπειραν (και θα σου ξανασπείρουν....)

 4. avatar Καλά…

  Εσένα οι γέροι σου φταίνε! Και οχι οι επιθυμίες του ΣΕΒ που γίνονται πράξεις λόγω Κορωνοιου! Τώρα βρήκαν τον παπά (Κούλης)να μη θάψουν μερικές χιλιάδες εργαζόμενους?

 5. avatar Γιατι…

  ...περιμενατε κατι αλλο; 1ον) με ολη αυτη την τρομολαγνεια αρκετος κοσμος ειναι ακομη κλεισμενος στα σπιτια του. αρα δεν θα βγουν να φανε να ψωνισουν να πανε διακοπες. 2ον) κλεισμενα καταστηματα αρα μηδεν τζιρος, υπαλληλοι που δεν δουλευουν κανονικα αρα μισος μισθος, ενοικια μισά και ανεισπρακτα αρα γενικως μειωση ρευστοτητας οποτε και αυτοι που θελουν να βγουν εξω δεν εχουν λεφτα. 3ον) η εφορια, ενφια, φπα θα πληρωθουν κανονικα. ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΩΣΤΟΙ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΑΦΗΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΓΑΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ

  1. avatar Σιγά μωρέ Καιάδα μου εσύ.

   Φαντάζομαι πως γνωρίζεις το αναφαιρετο δικαίωμα στη ζωή, κι ότι τα γραφόμενά σου το προσβάλλουν. Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι γερός ή άρρωστος. Ντροπή σου. Αλλά κι εσύ άρρωστος είσαι... Στο μυαλό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει