Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που κέρδισε από την ιταλική βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κέρδισε και τη στήριξη του επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τιμωρούν οι αγορές την Ιταλία, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κρατήθηκε στην εξουσία και έχει υιοθετήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας.

«Από πολιτικής και οικονομικής πλευράς, δεν βλέπω κανέναν λόγο για τον οποίο η Ιταλία θα πρέπει να τιμωρηθεί από τις αγορές. Κυρίως τώρα που απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης… παρά το γεγονός ότι το χρέος ανέρχεται στο 118% του ΑΕΠ, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάταξη της δημοσιονομικής κατάστασης», λέει ο επικεφαλής του Eurogroup υπενθυμίζοντας την υιοθέτηση προγράμματος λιτότητας ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε ερώτηση σχετικά με μία προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν θέλει να συμμετάσχει «στις κερδοσκοπικές κινήσεις της αγοράς», αλλά τονίζει ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία θα παρουσιάσουν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζουν να εφαρμόσουν για να κατευνάσουν τις αγορές.

Η Λισαβόνα ανακοίνωσε χθες μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών της πραγμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της, που θεωρούνται απαραίτητα για την αποφυγή της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης, ενώ η Μαδρίτη ανακοίνωσε στις αρχές Δεκεμβρίου νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν και τμηματικές ιδιωτικοποιήσεις.