Κατάφερε μεν να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής βουλής, με 314 «ναι» και 311 «όχι», ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα καταφέρει να κυβερνήσει, αν δεν διευρύνει την κυβερνητική συμμαχία με νέες συνεργασίες.

Η νίκη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι οφείλεται ουσιαστικά στη θετική ψήφο δύο μελών του κόμματος «Λαός και Ελευθερία» του Τζανφράνκο Φίνι και δύο βουλευτών του κόμματος «Ιταλία των Αξιών» του Αντόνιο Ντι Πιέτρο. Παράλληλα, οι τρεις βουλευτές των γλωσσικών μειονοτήτων, δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Το γεγονός, όμως, ότι η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση των νόμων, είναι 316 ψήφοι, σε σύνολο 630 βουλευτών, οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ιταλό πρωθυπουργό.
Μετά την ετυμηγορία της Βουλής, αναμένονται οι εξελίξεις στον όλο πολιτικό χώρο. Όπως εκτιμάται, είναι πιθανό ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προσπαθήσει να διευρύνει την κυβερνητική του συμμαχία, ζητώντας τη συνεργασία, μεμονωμένων μετριοπαθών πολιτικών. Αν δεν τα καταφέρει, το εναλλακτικό σενάριο στο οποίο επικεντρώνονται οι σχολιαστές, είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – αίτημα που έχει ήδη προβάλει η Λέγκα του Βορρά και που μέχρι τώρα, αντιμετωπίσθηκε με διαφορετικές διαθέσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις, από τον Καβαλιέρε.

Η τελική απόφαση ανήκει , φυσικά, στον πρόεδρο της χώρας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αλλά, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, είναι αρκετά πιθανό να καταφέρει να υπερισχύσει και πάλι η συμμαχία της Λέγκας του Βορρά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι».

Σε ό,τι αφορά τον Τζανφράνκο Φίνι, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τις διαφορές που προέκυψαν στο εσωτερικό του νεοσύστατου κόμματός του, «Μέλλον και Ελευθερία». Πέρα από τις δύο πολυτιμότατες αρωγές της τελευταίας στιγμής προς τον μεγιστάνα των ΜΜΕ, ο βουλευτής Σιλβάνο Μόφα, ζήτησε την παραίτηση του εκπροσώπου του κόμματος, Ίταλο Μποκίνο, στενότατου συνεργάτη του Φίνι. Μένει ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του λεγόμενου «τρίτου πόλου» ( Μέλλον και Ελευθερία, κεντρώο κόμμα Udc, το μικρό κόμμα Api του Φραντσέσκο Ρουτέλι) που στοχεύει στην κατάκτηση του μετριοπαθούς χώρου.

Εξάλλου, η κεντροαριστερά θα πρέπει να αποφασίσει αν θα οργανώσει εσωτερικές εκλογές για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού, αν θα συμμαχήσει με τους κεντρώους «εχθρούς» του Μπερλουσκόνι και αν θα προωθήσει μια βαθιά ανανέωση της ιθύνουσας τάξης της.

Οι αναλυτές, τονίζουν ότι είναι παραπάνω από πιθανό να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, με αντίκτυπο και σε ό,τι αφορά τη χρηματοοικονομική κατάσταση της Ιταλίας, στο διεθνές σκηνικό.