Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από καιρό έλαβε την απόφαση να κάνει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων που εφαρμόζονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, η απόφαση δεν είχε ληφθεί τόσο καιρό, επειδή πολλά κράτη της ΕΕ, εξαρτώνται από τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας. Παρόλα αυτά, το δημοσίευμα τονίζει πως το Σαββατοκύριακο θα γίνουν συνομιλίες, προτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάλει μια οριστική πρόταση στο τραπέζι προκειμένου αυτή να εγκριθεί.

Επίσης, το εμπάργκο μπορεί να είναι πιο πιθανό, να επηρεάσει γρηγορότερα το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με δεξαμενόπλοια από το πετρέλαιο που προέρχεται από αγωγούς, το οποίο θα επηρεαστεί σε μερικούς μήνες.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως πέρα από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αναμένονται και κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, η οποία μέχρι στιγμής έχει απαλειφθεί, καθώς και πρόσθετα μέτρα κατά Ρώσων υψηλού προφίλ.

Παρόλα αυτά, οι New York Times τονίζουν πως το εμπάργκο, ακόμη και αν αμβλυνθεί από μια περίοδο σταδιακής εισαγωγής, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, επιδεινώνοντας το ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο.