Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς σημειώνει ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις των τιμών, όχι μόνο θα πλήξουν περισσότερο τις χώρες της Αφρικής, αλλά ενδέχεται να εξαπλωθούν ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Τμήματος για την Αφρική του ΔΝΤ, Αμπέμπε Αέμρο Σελάσι, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα επιπρόσθετο «τεράστιο αρνητικό σοκ» στην υποσαχάρια Αφρική με αποτέλεσμα μια αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας και κίνδυνο λιμού για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους.

Η κρίση διατροφικής ασφάλειας έχει αυξήσει την πίεση σε χώρες που αγωνίζονταν ήδη να αντιμετωπίσουν μια παρατεταμένη πανδημία της COVID-19, διαταραχές στην εκπαιδευτική διαδικασία, απώλεια εισοδήματος και σοβαρά προβλήματα χρέους, πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, όλοι αυτοί οι παράγοντες ενισχύουν τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής. «Είναι μια συνταγή για πολύ, πολύ δύσκολη χάραξη πολιτικής, αλλά και για το κοινωνικό περιβάλλον», είπε ο Σελασί. «Είναι μια κρίση, που πλήττει έντονα σχεδόν εξ ολοκλήρου τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις πιο ευάλωτες χώρες».

Χαρακτηριστικά, την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για αύξηση του ΑΕΠ στην υποσαχάρια Αφρική το 2021 από το 3,7% στο 4,5%, αλλά προβλέπει ότι θα πέσει στο 3,8% φέτος.