Με επιτυχία ολοκληρώθηκε  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η ετήσια εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του London Business School με κεντρικό θέμα «Η από καιρό καθυστερημένη αναμόρφωση του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα».

Στην εκδήλωση αντάλλαξαν απόψεις και μοιράστηκαν την εμπειρία τους με το κοινό οι κ.κ. Νικόλαος Καραμούζης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος του EUROBANK EFG GROUP, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΙΤΑΝ CEMENT Co και Σπύρος Θεοδωρόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος της CHIPITA Α.Ε, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Αλέξης Παπαχελάς, Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιάννης Ραγκούσης έκλεισε τις εργασίες παρουσιάζοντας τις θέσεις της πολιτείας σχετικά με το καίριο και κρίσιμο αυτό θέμα.

Στην ομιλία του ο Πρύτανης του London Business School, βασιζόμενος στην προσωπική εμπειρία του σε αντίστοιχη διαδικασία αναμόρφωσης του δημόσιου τομέα στη Βρετανία, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κρίση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την υλοποίηση ουσιαστικών και μακροπρόθεσμα επωφελών αλλαγών για τη χώρα».

Αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, σχετικά με την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, ακόμη και την κατάργηση «δημόσιων οργανισμών που δεν είχαν κανένα νόημα ύπαρξης και δεν προσέφεραν καμία αξία».

Οι Έλληνες CEOs εξέφρασαν την ανάγκη να οριστεί ένα όραμα για τη χώρα, το οποίο θα επικοινωνείται διαρκώς και προς πάσα κατεύθυνση. Επεσήμαναν τη σημασία της σωστής διοίκησης και της εμπνευσμένης ηγεσίας, ενώ δεν παραγνώρισαν το μερίδιο ευθύνης του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη των παθογενειών του σημερινού κράτους.

Ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του αναγνώρισε τις παθογένειες του δημοσίου τομέα που έχουν συσσωρευτεί διαχρονικά και οι οποίες καθιστούν πραγματικά δυσλειτουργικό το κράτος.

Ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι ανεξέλεγκτες προσλήψεις, οι χιλιάδες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, οι αναξιοκρατικές προαγωγές (25.000 διευθυντικές θέσεις με περιπτώσεις προϊσταμένων και διευθυντών χωρίς υφισταμένους) και η αδιαφάνεια, που οδήγησαν τελικά στη σημερινή κατάσταση.