Με τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο, ο Βαρουφάκης ζητά ισχυρότερη βούληση για συμφωνία» στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της βαυαρικής ραδιοφωνίας αναφέρονται τα εξής για την ομιλία του κ. Βαρουφάκη στο Βερολίνο:

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν υπήρξε φειδωλός με την κριτική του κατά των δανειστών κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο: Ζήτησε ισχυρότερη βούληση για συμφωνία και κατηγόρησε τους δανειστές ότι τορπιλίζουν τη λύση.

«Έχουμε τα χρέη, έχουν την οφειλή», είπε. Είναι ίσως συντόμευση, αλλά στον πυρήνα της πρόκειται για την βασική θέση του Γιάννη Βαρουφάκη. Υπεύθυνοι για την κρίση χρέους είναι κατά τον Βαρουφάκη οι διαφορετικοί οικονομικοί όροι στην νομισματική ένωση. Το ευρώ κατέστησε ελκυστικό τον νότο της νομισματικής ένωσης για τις τράπεζες του βορρά.

Και έτσι δημιουργήθηκε ένα τσουνάμι χρεών από τη Φρανκφούρτη, την Ολλανδία ή το Παρίσι προς την Αθήνα, το Δουβλίνο ή τη Μαδρίτη. Διότι δεν υπήρχε καμία έγνοια πια για την υποτίμηση της δραχμής ή της πεσέτας, αφού μοιραζόμασταν όλοι το ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε με αυτοπεποίθηση και επιθετική διάθεση. Έκανε αναδρομή στο παρελθόν, συνέκρινε την κατάσταση της Ελλάδας με εκείνην της Γερμανίας μετά τον πόλεμο και παραδέχθηκε ότι είναι λάθος να λέει κανείς ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει αρκετά στην Ελλάδα. «Πλήρωσε πολλά αλλά για λάθος λόγους.
Με τα χρήματα δεν βοηθήθηκαν οι Έλληνες αλλά οι τράπεζες». Οι ελληνικές τράπεζες σώθηκαν, επειδή είναι αναγκαίες για την κυκλοφορία του χρήματος και έτσι σώθηκαν και οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων.

Ο Βαρουφάκης όμως κυρίως προέβαλε απαιτήσεις. Ότι δεν πρέπει να βγεί η στη χώρα του από την ευρωζώνη λόγω ενός πιστωτικού γεγονότος, ότι χρειάζεται άμεσα μια συμφωνία, ότι πρέπει να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ενός ατυχήματος, κάτι το οποίο θα ήταν λάθος. «Στην ιστορία κάτι τέτοιο θα καταγραφόταν ως αποτυχία της πολιτικής τάξης».

Ο Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές διότι βυθίζουν τη χώρα του στην δυστυχία με τις μη ισορροπημένες προτάσεις του.

Τα χρέη κατά τον Ελληνα υπουργό θα έπρεπε να διαγραφούν. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί ανάπτυξη και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.

Συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο Βαρουφάκης δεν έκανε. Υπενθύμισε το «λόγο της ελπίδας για τη Γερμανία» του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζέιμς Μπάιρνες το 1946 και πρότεινε στην καγκελάριο Μέρκελ να εκφωνήσει και αυτή ένα τέτοιο λόγο της ελπίδας για την Ελλάδα».

Υπό τον τίτλο «Ο Βαρουφάκης ζητά κοινή λύση από το Βερολίνο» το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) συμπεραίνει στην ιστοσελίδα του, ότι δεν διαγράφεται λύση στην αδιέξοδη διαμάχη για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της .

Μετά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε και του Έλληνα ομολόγου του Βαρουφάκη στο Βερολίνο, ανακοινώθηκε απλώς ότι η συνομιλία ήταν εποικοδομητική και διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα. Ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον και αντ΄ αυτού να συνεργαστούμε από κοινού για την επίτευξη μιας λύσης. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ε.Ε., ο επίτροπος για θέματα οικονομίας Μοσκοβισί συναντήθηκε εκ νέου με εκπροσώπους της Αθήνας. Δεν κατατέθηκαν, όμως, νέες προτάσεις εκ μέρους τους. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστιάν Νουαγιέ, δήλωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα προκαλούσε αστάθεια στη νομισματική ένωση, αλλά θα γινόταν πρωτίστως πρόβλημα για τη Ελλάδα. Το ίδιο είχε δηλώσει ήδη χθες ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Σαπέν.

Στην ιστοσελίδα του ίδιου ραδιοφώνου αναφέρονται τα εξής υπό τον τίτλο : Γιάννης Βαρουφάκης, o άνθρωπος που δημιουργεί μεγάλη πόλωση τιμάται στο Βερολίνο:

Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών είναι ένας από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς της Ευρώπης: Σε εκδήλωση των γερμανικών συνδικάτων, στην οποία συμμετείχε και αυτός, ορισμένοι από τους θαυμαστές του στο ακροατήριο φορούσαν μάλιστα και t-shirt με το πορτρέτο του. Στους πολιτικούς ομολόγους του αντίθετα δίνει αντίθετα στα νεύρα.

Στην αρχή συνάντησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά με τους Πράσινους, αργότερα εκπροσώπους του κόμματος της Αριστεράς και εν τέλει Σοσιαλδημοκράτες. Η μέρα του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν γεμάτη στρες, τεχνοκρατική και μερικές φορές γεμάτη ένταση.

Ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος, με φίλους όπως ο πρόεδρος των γερμανικών συνδικάτων, και κοινό ευνοϊκά διακείμενο.

Βαρουφάκης : «Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε. Επιθυμούμε να κάνουμε ό,τι μας αναλογεί, να τηρήσουμε τους κανόνες. Θέλουμε να βάλουμε αυτούς τους κανόνες μαζί με τους Ευρωπαίους, αλλά για να εφαρμόσουμε αυτούς τους κανόνες, χρειαζόμαστε ένα πράγμα το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει: ελπίδα.»

Το κοινό αποτελούν άνθρωποι στους οποίους αρέσουν τέτοια λόγια, φορούν t-shirt με το πορτρέτο του κάτι σαν αυτά του Τσε Γκεβάρα. Ο Βαρουφάκης είναι καλός ομιλητής και γι΄ αυτό δεν έχουν αμφιβολία ούτε οι σκληρότεροι επικριτές του. Μολαταύτα ο άντρας αυτός πολώνει όσο κανένας πολιτικός.

Μερικά σχόλια: «Μορφωμένος αλλά και αυτάρεσκος». «Πολύ αυτοκριτικός, αλλά δεν ξέρω αν είναι μόνο κατ΄ επίφασιν ή πραγματικά» «Συγκεχυμένος και άνευ προγράμματος. Και ορμητικός».

Τον Φεβρουάριο ο Γιαν Μπέμερμαν και η ομάδα του τού αφιέρωσαν ένα τραγούδι. «Δεν μπορούμε να του αντισταθούμε», τραγουδούν, «είναι υπέροχος». Πρόκειται για σάτιρα, ειρωνεία, αλλά περιέχει και μια δόση αλήθειας. Ο Βαρουφάκης είναι εμφανίσιμος, μιλά έξοχα αγγλικά και έχει γοητεία. Είναι το αντίθετο με τους Ελληνες προκατόχους του. Το αντίθετο από πολλούς Γερμανούς πολιτικούς.

Στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες οι δημοσιογράφοι αναρωτιούνται αν ο Βαρουφάκης παίζει κάποιο ρόλο στα τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

‘Όταν τελειώνει η συζήτηση ο Bαρουφάκης καταχειροκροτείται από τους υποστηρικτές του, επειδή είπε πράγματα τα οποία δίνουν στα νεύρα των δανειστών.

Υπάρχουν άνθρωποι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες που γίνονται πυρ και μανία και άλλοι που λατρεύουν τον Βαρουφάκη γι αυτό. Διότι το πάθος είναι καλό και σε καιρούς δύσκολους

N-tv

H Aθήνα ζητά υπομονή. Βαρουφάκης: H Γερμανία πλήρωσε αρκετά

Ο Ελληνας υπουργός οικονομικών επισκέφθηκε το Βερολίνο και ζητά εμπιστοσύνη και χρόνο, αλλά φαίνεται πως είναι πολύ πιο δύσκολο να τον πάρει από ότι τα δάνεια.

Tagesspiegel

Σε συνέντευξή τους την εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel ο Γιάννης Βαρουφάκης κατηγόρησε τους δανειστές ότι τορπιλίζουν τις συνομιλίες. Για την πρόταση των δανειστών – θεσμών είπε : «Μια τέτοια πρόταση κάνει κανείς, αν δεν θέλει να γίνει καμία συμφωνία»

Deutsche Welle

Βοηθήστε μας να σας πληρώσουμε! Ο Βαρουφάκης εξηγεί τον τρόπο

Η Αθήνα δεν θέλει να ζει με τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων λέει ο Βαρουφάκης στο Βερολίνο. Θέλει ευκαιρία για ανάπτυξη, ώστε να μπορέσει να πληρώσει το χρέος της. Από την καγκελάριο επιθυμεί ένα «λόγο της ελπίδας»

Die Welt

Ο Βαρουφάκης ελπίζει σε ένα «Σχέδιο Μέρκελ»

Στον Ελληνα υπουργό οικονομικών επιφυλάσσεται υποδοχή ποπ σταρ και στη Γερμανία. Στο Bερολίνο παρουσίασε ευδιάθετος προκλητικές ιδέες και εμφανίστηκε συγκινημένος όταν αναφέρθηκε στα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.

ZDF

Δανειστές και Ε.Ε εξετάζουν τις νέες ελληνικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις

H Eλλάδα υπέβαλε στους δανειστές νέες μεταρρυθμιστικές προτάσεις. Η λίστα εξετάζεται από την Ε.Ε. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, ώστε η Αθήνα να λάβει την οικονομική βοήθεια που χρειάζεται. Για το αν είναι επαρκείς είναι άγνωστο.