Στάση εμπορίου στην αγορά φαρμάκου εκτιμούν ότι θα συμβεί οι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων στην εφοδιαστική αλυσίδα του Φαρμάκου, αν ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν αποκτήσει την ελάχιστη βιώσιμη ρευστότητα για να την διοχετεύσει στους παρόχους, στους οποίους οφείλει περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι εκπρόσωποι, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), του Συνδέσμου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών (ΣΑΦΕ), της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ), που συνεδρίασαν σήμερα με πρωτοβουλία του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντου, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την καθυστέρηση καταβολής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και τόνισαν πως ο «κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης είναι ορατός μέσα στις επόμενες ημέρες».

Το Φάρμακο πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση και η ρευστότητα του ΕΟΠΥΥ είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση.

Οι εκπρόσωποι των φορέων του φαρμάκου ανέφεραν ότι οι οικονομικές αντοχές τους έχουν εξαντληθεί, σημειώνοντας ωστόσο, ότι «αντιλαμβάνονται την κρίσιμη συγκυρία και στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης» και επανέλαβαν το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.