Συνέχεια στο ελληνικό θρίλερ με την κλεψύδρα της ρευστότητας να αδειάζει μέχρι τις 8 Απριλίου αναμένεται να δοθεί σήμερα με την τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για τη λίστα των βραχυπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων προς επικύρωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει κλείσει κάποια συμφωνία, με τις διαπραγματεύσεις να προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός και ο Πάνος Καμμένος ενημερώθηκαν από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τα αποτέλεσματα και το παρασκήνιο του Brussels Group και έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, η οποία θα διεξαχθεί στις 16:00 το μεσημέρι.

Από το κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα να κάνει λόγο για πιθανή συμφωνία εντός της εβδομάδας. Θετικό κλίμα υπήρχε και  μετά την ενημέρωση που είχε ο πρωθυπουργός από τους Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη  Βαρουφάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν ότι μία πιθανή συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για τη σύγκληση του Eurogroup που θα δώσει τέλος στην χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας είναι προ των πυλών και πιθανότατα να υπάρξει το αργότερο μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαντάζει αρκετά δύσκολο, αφού τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις παραμένουν και είναι όπως όλες οι πληροφορίες από τον ξένο Τύπο σημειώνουν, αρκετά.

Πηγές των «θεσμών» έλεγαν πως στο Brussels Group εκφράστηκαν πολλές διαφωνίες για τις συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για παντελή ένδεια ενημέρωσης.

Στη χθεσινή ενημέρωση η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η Μ. Αντρέεβα ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων

Σε αναζήτηση… ανάσας μέσω Pimco

Σε αυτό το κλίμα και δεδομένης της χρηματοδοτικής ασφυξίας ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης συναντήθηκε την Τρίτη με αντιπροσωπεία της Pimco με φόντο επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα αλλά και έντοκα γραμμάτια που θα μπορέσουν να παράσχουν βραχυπρόθεσμη ρευστότητα – ανάσα για το ελληνικό κράτος.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνάντηση, τα στελέχη της Pimco «δεν ενδιαφέρονται μόνο για ομόλογα αλλά και για έντοκα γραμμάτια». Σημειώνεται ότι οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων είναι η μοναδική μορφή δανεισμού από τις αγορές για το ελληνικό δημόσιο.