Την διαπίστωση ότι οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν έχουν αρκετές λεπτομέρειες για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές μεταφέρουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης στη Wall Street Journal εκτιμώντας ότι είναι πιο πιθανό ότι η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρητά από το εξωτερικό για αρκετές ακόμα εβδομάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τρομερή έλλειψη μετρητών: Πρέπει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα και να εξοφλήσει τα χρέη προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. Ενώ οι συνομιλίες έγιναν σε καλό κλίμα, εξακολουθεί να υπάρχει δυσπιστία.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχος ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες λείπουν από τις ελληνικές προτάσεις.

«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν θα μπορούσε να εξηγήσουν ορισμένα τεχνικά θέματα», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες.

Τεχνικές διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ταυτόχρονο τα Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη σε τεχνικό επίπεδο για να εξεταστεί η κατάσταση και οι υπουργοί της ευρωζώνης είναι εξαιρετικά απίθανο θα συναντηθούν πριν από τα μέσα Απριλίου.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει τα μετρητά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα και να κάνει την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου ύψους 460 εκατ. ευρώ.

«Οι Έλληνες είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι ελληνικές προτάσεις επικεντρώνονται στη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ., αλλά η ευρωζώνη ανησυχεί περισσότερο για το συνταξιοδοτικό, την αγορά εργασίας και την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.