Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική του τριπλού Α της Φινλανδίας, επικαλούμενος τις επιπτώσεις της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρούνται στη σκανδιναβική χώρα.

Η Φινλανδία είναι ένα από τα λίγα μέλη της ζώνης του ευρώ που εξακολουθεί να είναι στην ανώτερη κατηγορία της πιστοληπτικής ικανότητας κατέχοντας βαθμολογία ΑΑΑ, αν και η Standard & Poor ‘s υποβάθμισε την οικονομία της χώρας σε ΑΑ + τον περασμένο Οκτώβριο.

Η οικονομική παραγωγή της χώρας δεν έχει ακόμη επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το 2008, με τις εξαγωγές να έχουν συρρικνωθεί λόγω της κρίσης της ευρωζώνης. Η φινλανδική οικονομία συρρικνώθηκε για τρία συνεχόμενα έτη και αναμένεται να παρουσιάσει μικρή ανάκαμψη στα επόμενα χρόνια, ενώ η κυβέρνηση συνασπισμού έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στη μεταρρύθμιση της οικονομίας με στόχο να περιορίσει το αυξανόμενο χρέος.

«Ο συνδυασμός της μείωσης των διαρθρωτικών αλλαγών σε βασικούς βιομηχανικούς κλάδους και η μείωση του εργατικού δυναμικού έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας και της δυνητικής οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Fitch.

Η μείωση της προοπτικής της Φινλανδικής οικονομίας από τον οίκο Fitch δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στις αποδόσεις των ομολόγων της Φινλανδίας.