Με το κύμα των ανατιμήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα και είδη διατροφής να έχει αρχίσει να «χτυπά» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εντείνονται οι ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο για τις επιπτώσεις της πληθωριστικής «φωτιάς» στην πραγματική οικονομία. Οι ανατιμήσεις είναι οξύτερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και αρμόδιοι παράγοντες προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έπονται.

Στο Υπουργείο Οικονομικών προχωρούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για τον πληθωρισμό το 2021 και 2022 με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να μην αποκλείει τους επόμενους μήνες να σπάσει το φράγμα του 4% από 3,4% που ήταν τον Οκτώβριο.

Η Κομισιόν έχει χτυπήσει ήδη καμπανάκι για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στις οικονομίες της ευρωζώνης εκτιμώντας ότι η σωρευτική ζημία στο ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος θα κυμανθεί στις 0,8 ποσοστιαίες μονάδες καθώς θα συρρικνώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Μάλιστα, προβλέπει κορύφωση της ενεργειακής κρίσης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και σταδιακή αποκλιμάκωση στη συνέχεια χωρίς όμως επαναφορά των τιμών στα προ πανδημίας επίπεδα.

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, κάλεσε τις επιχειρήσεις να δείξουν αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή και όπως δήλωσε χθες (15/11) «οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των πρώτων υλών, οι οποίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο διάστημα αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τις επιχειρήσεις με ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του σχετικού κόστους στις τιμές καταναλωτή, και να συνυπολογίσουν στις αποφάσεις τους ότι έχουν μπροστά τους μια περίοδο δυναμικής ανάπτυξης στην οποία θα μπούμε από το 2022 και στα επόμενα χρόνια, την οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διακυβεύσουμε παρασυρόμενοι στον φαύλο κύκλο των πληθωριστικών προσδοκιών».

Οι εξελίξεις στο πληθωριστικό μέτωπο δημιουργούν αβεβαιότητες για το εύρος της ζημιάς στα εισοδήματα και στον παραγωγικό ιστό και για το δημοσιονομικό κόστος δεδομένου ότι η συνέχιση της ακρίβειας θα απαιτήσει νέες κρατικές παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των απωλειών στους οικογενειακούς προϋπολογισμός και για την απορρόφηση του κόστους στις επιχειρήσεις. Αρμόδια στελέχη αναγνωρίζουν το κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και πιέσεων στο έλλειμμα από τη πληθωριστική καταιγίδα ωστόσο εκτιμούν ότι η δυναμική της οικονομίας θα παραμείνει «αλώβητη» και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις ελεγχόμενες και διαχειρίσιμες ακόμα και στη περίπτωση που εκ των πραγμάτων χρειαστεί επέκταση των αντισταθμιστικού πακέτου με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις εκπτώσεις στο φυσικό αέριο.

Μέρισμα

Κυβερνητικό στέλεχος αν και σπεύδει να κλείσει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο κοινωνικού μερίσματος στο τέλος της χρονιάς λέγοντας ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για «μέτρα ανάγκης». Μέτρα δηλαδή τα οποία θα έρθουν να απαντήσουν σε ανάγκες που απορρέουν είτε από την ενεργειακή κρίση, είτε την πανδημία. Όπως ο ίδιος σημειώνει «την έννοια του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να τη βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας» παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο δείχνουν υπέρβαση των φορολογικών εσόδων στο δεκάμηνο κατά 1,2 δισ. ευρώ και ο φετινός ρυθμός ανάπτυξης θα κινείται στο 7%. «Τα έσοδα πάνε καλύτερα σε ένα “στρώμα” μεγάλου ελλείμματος» αναφέρει το κυβερνητικό στέλεχος.

Σε αντιδιαστολή με τα «κοινωνικά μερίσματα», παροχές με μέτρο και αιτία, δεν θα πρέπει να αποκλείονται. Για παράδειγμα, στο τραπέζι έχει επανέλθει το ενδεχόμενο χορήγησης Δώρου Χριστουγέννων στους υγειονομικούς που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με την πανδημία σε καθημερινή βάση και οι οποίοι έμειναν στην αναμονή μιας έμπρακτης αναγνώρισης από τα περασμένα Χριστούγεννα όταν το θέμα είχε μπει και πάλι στο τραπέζι χωρίς αποτέλεσμα.

Στον προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή (19/11), εκπλήξεις δεν αναμένονται. Αν υπάρξει κάποια αλλαγή στο «σενάριο» των μέτρων στήριξης και ελάφρυνσης, υπάρχει πάντα η περίοδος συζήτησης και ψήφισής του, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.