«Ο Βαρουφάκης μού είπε λίγο πριν τις εκλογές του προηγούμενου μήνα ότι πιστεύει πως το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε 2 χρόνια εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση», αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος του βρετανικού Chanel 4, Paul Mason, σε άρθρο ανάλυσης για το κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος, χτες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υπέκυψε στην προηγούμενη άρνησή του να ζητήσει παράταση της προηγούμενης συμφωνίας, αλλά ακόμη θέλει τα περιθώρια να ορίσει τους δικούς του στόχους για τον προϋπολογισμό και να φέρει νέους νόμους που θα επαναφέρουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Έχει συμμάχους, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Ντάισελμπλουμ, αλλά αυτοί οι σύμμαχοι φέρονται να πιέζουν τους όρους στα «περιθώρια της αποδοχής», υπογραμμίζει ο Mason. Την ίδια ώρα η Γερμανία επιμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει βασικά να παραδοθεί.

Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ισχυρή αριστερή ομάδα που έχει το 30% των ψήφων, η οποία θέλει την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, η ηγεσία του κόμματος δεν το θέλει και έχει πείσει τον εαυτό της και την ελληνική κοινή γνώμη ότι εάν φερθεί με αποφασιστικότητα, η Ελλάδα θα βρει συμμάχους στην Ευρώπη για παραχώρηση χώρου να αναπνεύσει και θα της δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει το πείραμα μιας κυβέρνησης μη δεσμευμένη στον κανόνα των ελεύθερων αγορών.

Το ποιος έχει δίκιο θα το μάθουμε σήμερα, τονίσει ο δημοσιογράφος. Παρόλο που η πολιτική τάξη της Ευρώπης είναι φιλική προς την Ελλάδα –ενδεικτική η στάση Ντάισελμπλουμ και Γιούνκερ που υποστηρίζουν την ελληνική συμβιβαστική λύση- υπάρχει μια ομάδα που πραγματικά πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραιτηθεί ή να φύγει από την Ευρωζώνη. Εάν αυτοί επικρατήσουν, η ομάδα γύρω από τον Γιάννη Βαρουφάκη –οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Νίκος Παππάς- θα πρέπει να πάρει μια μοιραίοι απόφαση.

Τις επόμενες ώρες κάτι αποφασιστικό θα πρέπει να συμβεί. Ο Βαρουφάκης και η ομάδα του θέλουν να παραμείνουν στο Ευρώ, πιστεύουν ότι ένα «καλό ευρώ» είναι δυνατό, στο οποίο Γαλλία, Ιταλία, Ντράγκι και ευρωπαϊκή Αριστερά μένει να πείσουν την Γερμανία να εγκαταλείψει την ανεμική ανάπτυξη και τη λιτότητα. «Αλλά δεν υπάρχει συναισθηματική προσκόλληση στο ευρώ. Ο Βαρουφάκης μού είπε λίγο πριν τις εκλογές του προηγούμενου μήνα ότι πιστεύει πως το ευρώ θα καταρρεύσει μέσα σε 2 χρόνια εάν δεν υπάρξει μεταρρύθμιση», γράφει ο Mason.

Εάν κάνουν λάθος, η ΕΚΤ θα απειλήσει με κατάρρευση τις ελληνικές τράπεζες και ο Βαρουφάκης και η ομάδα του θα πρέπει τελικά να βάλουν όριο ανάληψης, έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων και να αρχίσουν να αναζητούν δάνεια από Ρωσία και Κίνα.