Οι περισσότεροι από τους 1,4 εκατ. φορολογούμενους που περιμένουν να λάβουν επιστροφή φόρου εισοδήματος η οποία προέκυψε κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος έχει «κουρευτεί» ή ενδεχομένως και να έχει μηδενιστεί.

Η ΑΑΔΕ από την περασμένη εβδομάδα πάτησε τέρμα το γκάζι των συμψηφισμών οφειλών ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος. Την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί οφειλών από ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος και άλλων υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες ενώ την περασμένη Παρασκευή έτρεξαν οι συμψηφισμοί αυτών των οφειλών με αποζημιώσεις Covid. Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ολοκληρώθηκαν οι συμψηφισμοί οφειλών ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου εισοδήματος, ενώ έως αύριο Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των συμψηφισμών, με τις υπερεισπράξεις.

ΕΝΦΙΑ: Το γκάζι των συμψηφισμών φόρου πάτησε η ΑΑΔΕ

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος, τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει. Από τη στιγμή που αναρτήθηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιήθηκε και η διαδικασία συμψηφισμού του φόρου ακινήτων με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 1.417.881 φορολογούμενους με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 396,19 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι δεν θα δουν ποτέ τα χρήματα της επιστροφής φόρου καθώς θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ. Μόνο όσοι είναι τυχεροί και η επιστροφή φόρου που δικαιούνται είναι μεγαλύτερη από την οφειλή του ΕΝΦΙΑ θα εισπράξουν τη διαφορά. Το ποσό θα επιστραφεί στους φορολογούμενους με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ.

Στις περιπτώσεις που η επιστροφή είναι μικρότερη από τον ΕΝΦΙΑ, το υπόλοιπο του φόρου ακινήτων θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής» του φορολογούμενου που υπάρχει στον προσωπικό του λογαριασμό. Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2021 ύψους 700 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 200 ευρώ του φόρου ακινήτων.