Ο ερχομός του 2015 βρίσκει την «Ευρωζώνη να προετοιμάζεται για μια ακόμη δύσκολη χρονιά» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

«Οι επενδυτές αναμένουν μια ακόμη ταραχώδη χρονιά στην Ευρωζώνη» τονίζει η WSJ και συμπληρώνει: «Οι προσδοκίες δεν είναι υψηλές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να ανυψώσει το κοινό νόμισμα από μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό».

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν στα 18 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά μόλις 0,6%. «Η Ιταλία επέστρεψε στην ύφεση ενώ η Γερμανία κατέγραψε μικρή ανάπτυξη» επισημαίνει η WSJ.

Σε αυτό το οικονομικό κλίμα, οι επενδυτές αδυνατούν να αποφασίσουν πού θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους για να πάρουν όσο το δυνατές μεγαλύτερες αποδόσεις, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, σύμφωνα με την WSJ.

Η τράπεζα Barclays προβλέπει ανάπτυξη 1,1% το 2015 υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν «αντιξοότητες που απορρέουν από μακροοικονομικές ανισορροπίες», ενώ τα περισσότερη κράτη – μέλη της ευρωζώνης έχουν «υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους».

Την ίδια ώρα, η εκτίμηση της Credit Suisse κάνει λόγο για ανάπτυξη 1,1% προειδοποιώντας ότι «η αδύναμη ανάπτυξη και το αναιμικό πλεόνασμα καθιστούν ευάλωτη την Ευρωζώνη».

Όσο για την Goldman Sachs, «βλέπει» ανάπτυξη μόλις 0,9% ενώ επισημαίνει ότι «οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη έχουν υποεκτιμηθεί».