Την άμεση αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα στα πλαίσια της «Δεύτερης Ευκαιρίας» σε έντιμους επιχειρηματίες που έπεσαν έξω ανέδειξε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σύσταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρ.1500) που επιβάλλουν έως τον Μάρτιο του 2015 τον διαχωρισμό των έντιμων από τους ανέντιμους πτωχεύσαντες και την διαγραφή των χρεών των έντιμων το πολύ σε τρία χρόνια. Έγινε αναφορά στις Αρχές του Small Business Act για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έννοια της Δεύτερης Ευκαιρίας σε προηγμένες οικονομίες.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

« Ήρθε η κρίση και οι πωλήσεις κατέρρευσαν. Ο επενδυτής έμεινε ξεκρέμαστος, αφού όταν αναπτύχθηκε δεν ήξερε τι πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα. Κατέρρευσε οικονομικά, σφραγίστηκαν οι επιταγές του, πτώχευσε χωρίς δόλο αλλά σήμερα όλοι τον κυνηγάνε σαν να είχε δόλο. Και φυσικά δεν μπορεί να εισφέρει στην οικονομία αφού δεν μπορεί να ανοίξει ούτε περίπτερο καθώς δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Επαγγελματίες με εμπειρία δεκαετιών σήμερα μπήκαν στο περιθώριο και δεν μπορούν να εισφέρουν ούτε στην οικογένειά τους αλλά ούτε και στην οικονομία. Οι έρευνες της ίδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λένε ότι αυτοί που δοκιμάζουν δεύτερη φορά έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με αυτούς που ξεκινάνε για πρώτη φορά. Όχι όλοι, οι περισσότεροι. Κι εμείς, σήμερα θέλουμε πάση θυσία θέσεις εργασίας, αυτούς τους έμπειρους τους αφήνουμε στο περιθώριο, τους λέμε: αν θέλεις να επιχειρήσεις βρες έναν να φαίνεται αντί για σένα ή δούλεψε μαύρα ή φύγε στο εξωτερικό. Η Δεύτερη Ευκαιρία δεν είναι ζήτημα φιλανθρωπίας».