«Δεν θα επιβάλω κυρώσεις σε Γαλλία και Ιταλία διότι δεν είμαι ένας γραφειοκράτης και οι χώρες αυτές, παράλληλα, προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα».

«Εκ μέρους κάποιων χωρών θα χρειασθούν επιπλέον προσπάθειες. Το να λέμε ξεκάθαρα με ποιον τρόπο και για ποιον λόγο δεν τηρούνται οι δεσμεύσεις του Συμφώνου, είναι διαφορετικό από το να τιμωρούμε με κυρώσεις και διαδικασίες. ‘Αλλωστε από την Ιταλία, την Γαλλία και το Βέλγιο λάβαμε επιστολές με σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν θέλαμε να ζημιώσουμε τις υπόλοιπες χώρες. Προσπαθήσαμε, σίγουρα, να πείσουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις να έλθουν στο Λουξεμβούργο. Ήταν βασικής σημασίας, για μας, να προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την οικονομία μας» είπε σε σχέση με την υπόθεση προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης σειράς εταιριών στο Λουξεμβούργο

«Αν γύριζα πίσω, θα έκανα τις ίδιες επιλογές, αλλά θα έδινα, ίσως, περισσότερο βάρος στις λεπτομέρειες της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στις κύριες αρμοδιότητές μου», δηλώνει παράλληλα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις επαφές του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρεντσι, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι «μιλά πολύ συχνά μαζί του στο τηλέφωνο και τον έχει συναντήσει επανειλημμένα». «Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιώ ταξίδια που δεν δημοσιοποιούνται, και για τα οποία δεν μιλώ, φυσικά, ούτε με τους δημοσιογράφους» είπε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.