«Θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμη μακρύτερα απ’ ό,τι το σχέδιο που παρουσιάσθηκε από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ακόμη μακρύτερα ώστε να επιτρέψουμε περισσότερες επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοπεγχάγη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παρουσίασε την Τετάρτη ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις με στόχο να επενδυθούν 315 δισ. ευρώ μέσα σε τρία χρόνια.

«Είναι ένας πρώτος σταθμός και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι γαλλικές θέσεις που εκφράζονται εδώ και δυόμισι χρόνια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι οποίες εκφράζονται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από το καλοκαίρι επειδή το επίπεδο της ανάπτυξης και του πληθωρισμού μας ανησυχεί, υποχρεώνουν όλες τις χώρες να εστιάσουν σ’ αυτό το ζήτημα των επενδύσεων», πρόσθεσε.

Η Δανία είναι η έβδομη χώρα της ΕΕ που επισκέπτεται μέσα σε οκτώ μήνες ο Βαλς, με στόχο να πείσει για την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μεταρρυθμισθεί, παρά την αναβολή για το 2017 του στόχου της μείωσης του δημοσίου ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ.

Στο θέμα αυτό του προϋπολογισμού, ο Βαλς ζήτησε μετριοπάθεια. «Πρέπει να βγούμε από τη λογιστική, ακόμη και τιμωρητική λογική ορισμένων», τόνισε. Ο ίδιος υπογράμμισε τις δαπάνες που δημιουργούνται από την παρουσία του γαλλικού στρατού στο Σαχέλ και τον αγώνα εναντίον του ιού Έμπολα. «Τα θέματα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αίρονται στο ύψος των ευθυνών τους».