«Να περιμένετε μια πρώτη ανταλλαγή σκέψεων και όχι αποφάσεις». Με την φράση αυτή στέλεχος του Ευρωσυστήματος «προσγείωνε» χθες τις υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες από κυβερνητικά στελέχη.

Απαντώντας σε ερώτηση του newsbeast.gr το στέλεχος του Ευρωσυστήματος επιβεβαίωσε πως η συζήτηση της Ευρωομάδας που ξεκινά σήμερα στις 5.30 το απόγευμα θα εστιασθεί στις δυνατότητες και τις επιλογές της Ελλάδας για την μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος εποχή, ωστόσο αποσαφήνισε πως δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, αλλά και για τις λύσεις προληπτικής χρηματοδότησης της χώρας έως το 2016.

Αντιθέτως, αναμένεται να υπάρξουν αναφορές για το «αγκάθι» της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αντιδρούν στην διάθεση που έχει επιδείξει η ελληνική πλευρά να μην συζητά θέματα όπως το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, οι μειώσεις συντάξεων, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και το θέμα της απελευθερώσεως των ομαδικών απολύσεων. «Μπορεί οι ελληνικές θέσεις για τα επιμέρους ειδικά θέματα που αφορούν στην τρέχουσα αναθεώρηση να έχουν αποσταλεί στην τρόικα , αλλά η τρόικα δεν είναι ευχαριστημένη με αυτές κάτι για το οποίο θα ενημερώσει σήμερα το Eurogroup», ανέφερε για το θέμα στο newsbeast.gr στέλεχος της ΕΕ.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως η διάθεση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την κυβέρνηση δεν μπορεί από μόνη της να οδηγήσει στην εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ της δόσης του EFSF και στην χορήγηση των 3,5 δισ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή αν και χθες κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα εντός της επομένης εβδομάδας για τη συνέχιση της αξιολόγησης, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ, τα οποία παρέπεμπαν στις σημερινές ανακοινώσεις του Eurogroup για το θέμα.