Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, αναμένει μία «ενδιάμεση περίοδο» έξι έως 12 μηνών, αναφορικά με τις νέες σχέσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ μετά την… έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη του έτους – όπου και θα υλοποιήσει 10-15 υποχρεώσεις και μέτρα.

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, «η Ελλάδα θέλει το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει σε μια μεταβατική περίοδο ώστε να δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη στο χρηματιστήριο». Η ΕΕ όμως θέλει να έχει το πάνω χέρι.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η πρόσφατη αύξηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν έχει αλλάξει τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει την στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων. Μπορεί να μην είναι συνοδηγοί στο αυτοκίνητο, αλλά είναι ασφαλείς στο πίσω κάθισμα και έχεις ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως τα σχέδια εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Το μαξιλάρι αυτό θα μοιάζει με την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων» (enhanced conditions credit line – ΕCCL) στην οποία έχουν πρόσβαση τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, αλλά χωρίς τους όρους ενός μνημονίου στους οποίους έχουν συνηθίσει οι Έλληνες, υποστήριξε. Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η Ελλάδα αναμένει να αξιολογηθεί σε ένα πολύ μικρότερο αριθμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, περίπου 10 με 15, κατά την ενδιάμεση αυτή περίοδο. Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να συμμορφωθεί με πάνω από 800 μέτρα από τον περασμένο Απρίλιο.

«Θα τελειώσει η μικροδιαχείριση από την άποψη πως θα υπάρχουν λιγότεροι όροι στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε» επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. «Περιμένουμε πως οι έλεγχοι δεν θα είναι τόσο επίσημοι και δεν θα δημιουργήσουν το κομφούζιο που είδαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια» πρόσθεσε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο Reuters πως η ελληνική κυβέρνηση περιμένει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να έχει ρόλο στην ενδιάμεση περίοδο περιορισμένης εποπτείας.

«Θα θέλαμε το ΔΝΤ να εμπλακεί, υπό την έννοια του να προσφέρει εμπιστοσύνη στις αγορές ότι μας ελέγχουν σε κάποιο βαθμό» ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης. «Η ακριβής σχέση με το ΔΝΤ είναι κάτι που είναι υπό συζήτηση. Θα θέλαμε η Ε.Ε. να έχει το πάνω χέρι» τόνισε.

Ο κ. Χαρδούβελης υποστήριξε πως αναμένει οι αποδόσεις των ομολόγων να υποχωρήσουν μόλις η ελληνική κυβέρνηση καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους της για την μετα-μνημονιακή εποχή.