«Η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει, πάνω από όλα, να εκφράσει και να δώσει απάντηση στο θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας, για περισσότερη υπευθυνότητα και λογοδοσία από το πολιτικό σύστημα. Στο αίτημα των πολιτών για κυβερνώντες οι οποίοι λειτουργούν βάσει συγκεκριμένων αρχών, λογοδοτούν ουσιαστικά και συστηματικά, για τις πράξεις και τις παραλείψεις τους.

Στον άξονα αυτό, πιστεύω, ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ουσιαστικές προτάσεις και αλλαγές.

Αλλαγές, κατ’ αρχήν, οι οποίες θα βοηθήσουν το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει ένα μέρος τουλάχιστον της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Αυτές θα μπορούσαν να σχετίζονται με την αναβάθμιση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του, τη θέσπιση χρονικών ορίων στις θητείες του Πρωθυπουργού, αλλά και των φορέων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Επίσης, με την τροποποίηση των διατάξεων που αναφέρονται σε θέματα ευθύνης υπουργών, αλλά και βουλευτικής ασυλίας και προνομίων που δε σχετίζονται αποκλειστικά με την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων.

Βεβαίως, απαιτείται συνταγματική πρόβλεψη για το Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων, ώστε να λειτουργήσει όχι πλέον τυπικά αλλά ουσιαστικά, ως μέσο ελέγχου και λογοδοσίας.

Ακόμη, πιο αναγκαίες, είναι οι αλλαγές με στόχο την αύξηση της υπευθυνότητας και της διαφάνειας στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και των δημοσίων πόρων», τονίζει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος στην εκδήλωση του κύκλου προβληματισμού «Ρεύμα Σκέψης» με θέμα « Η συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαιότητα για την ανασυγκρότηση της χώρας» που πραγματοποιείται σήμερα στο ΕΒΕΑ.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ομιλία Μίχαλου