Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση στις τιμές των ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να αγγίξει το 1,11%.

Η προσπάθεια που κατέβαλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθησυχάσει τις αγορές με τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της, Φίλιπ Λέιν, φαίνεται ότι δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς οι πιέσεις παρέμειναν σε όλες σχεδόν τις αγορές στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέιν επανέλαβε σήμερα, μετά την Kριστίν Λαγκάρντ, ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την άνοδο των αποδόσεων, προσθέτοντας ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Η τάση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ μετά τη δημοσιοποίηση του δημοσιονομικού πακέτου για την τόνωση της οικονομίας και στη συνέχεια επεκτάθηκε στην ΕΕ, όπου όμως οι γενικότερες συνθήκες δεν δικαιολογούν μία τόσο απότομη άνοδο των αποδόσεων.

Όσον αφορά στις αποδόσεις των υπολοίπων ομολόγων, του 5ετούς αυξήθηκε στο 0,24% και του 15ετούς στο 1,43% από 1,3%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 135 εκατ. ευρώ εκ των οποίων μόνον τα 23 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,08% από 0,95% έναντι -0,23% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,31% από 1,13.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2226 δολ. από 1,2161 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2225 δολ.

TAGS