Τροχάδην θα πρέπει να κινείται η κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, περίοδος στην οποία ορίστηκε το νέο ραντεβού της με το κλιμάκιο της τρόικας. Μέσα στους δύο αυτούς μήνες η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις «τρύπες» στο πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα, ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση, αλλά και να πληροί όλα τα εχέγγυα που έχουν ζητήσει οι δανειστές για να προχωρήσει στην τελική ευθεία η συζήτηση για την ελάφρυνση χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίας Χαρδούβελης, ο οποίος χθες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά παραβρέθησε στη Σύνοδο Κορυφής με όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να κάνει αγώνα δρόμου για 60 ημέρες, ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, με προεξέχουσες αυτές των κόκκινων δανείων, του ασφαλιστικού και των ομαδικών απολύσεων.

Έχοντας πλέον ψηφίσει το ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, η κυβέρνηση καλείται μέχρι την επιστροφή της τρόικας να τακτοποιήσει τα πέντε εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Κύκλοι του Μαξίμου σημειώνουν ότι έχοντας καλύψει το κενό στις διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να ολοκληρωθούν, με την επιστροφή της τρόικας θα τεθούν επί τάπητος οι ελληνικές αιτιάσεις για φοροελαφρύνσεις προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα

1.Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

2. Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

3.Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

4. Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

5.Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.