Την επιτακτικότατα των διλημμάτων που θα θέσει στην επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η τρόικα στην κυβέρνηση παρουσίασε με σχεδόν ωμό τρόπο χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αφού ξεκαθάρισε εμμέσως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χώρο για μανούβρες και αναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ξεκαθαρίζοντας πως «υπάρχουν ορόσημα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εκπληρωθούν» και τα οποία εάν δεν υλοποιηθούν δεν θα μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη βάση αυτή αποκάλυψε ότι εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλα όσα τις υποδείξουν στην επομένη αξιολόγηση οι κ.κ. Ποουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) τότε δεν θα πρέπει να αναμένει έναρξη των συζητήσεων για το χρέος.

Ο Ντάισελμπλουμ εξάλλου ήταν σαφής. Οι αποφάσεις του Νοεμβρίου 2012 σχετικής με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προϋποθέτουν 1) την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος , 2) την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και 2) την διαπίστωση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι όντος αναγκαία. Ο ίδιος επανέλαβε δύο φορές το δεύτερο σημείο -την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος – στέλνοντας το μήνυμα πως χωρίς την υιοθέτηση των υποδείξεων της τρόικας δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ που μετείχε στο Eurogroup και άκουσε την τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ κράτησε μια καταφατική στάση στα λεγόμενα του. Σημειώνεται πως η Κριστίν Λαγκάρντ εκπροσωπεί ένα θεσμό που διαρκώς ζητά από την Eυρωζώνη τη μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Η δε συγκαταβατική της στάση δεικνύει πως στην επομένη αξιολόγηση σύσσωμη η τρόικα θα επιδιώξει να αποσπάσει από την κυβέρνηση το μεγαλύτερο δυνατό όγκο δεσμεύσεων για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε να συναινέσει στην έναρξη της διαδικασίας για την ελάφρυνση του χρέους.

Στη βάση αυτή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος χθες είχε μια εξαιρετική παρουσία στο Eurogroup αναμένεται να έχει πολύ δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες.