Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και αγρότες οι οποίοι πιάστηκαν τα 2 προηγούμενα έτη στα τεκμήρια διαβίωσης εξαιρούνται από την κατάργηση για ένα έτος της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους  εξαιρούνται και όσοι για τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη φορολογήθηκαν για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η εισφορά αλληλεγγύης η οποία αναστέλλεται για ένα έτος αφορά:

  1. Το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.).  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Ετσι, για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ το μήνα  θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε ένα μήνα.  Οσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος. Ομως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.
  2. Το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.  Με αυτό τον τρόπο μηδενίζεται, από τον Ιανουάριο, η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Ετσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διαπιστώσουν αύξηση στο μισθό τους καθώς δεν θα παρακρατείτε εισφορά αλληλεγγύης στις μηνιαίες αποδοχές τους.  Για παράδειγμα ο ιδιωτικός υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα γλιτώσει φόρο που φθάνει τα 426 ευρώ. Το φορολογικό όφελος υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ για όσους αποκτούν εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ.

Επειδή η απαλλαγή αφορά εισοδήματα και όχι φορολογούμενους,  ωφελούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι που έχουν επιπλέον εισοδήματα από τυχόν άλλες πηγές, όπως π.χ. ενοίκια.

Με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν μικρότερη εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματά τους καθώς αυτή θα υπολογιστεί μόνο για το εισόδημα που προκύπτει από το μισθό ή τη σύνταξη και όχι για το εισόδημα από τα ακίνητα που θα αποκτηθεί φέτος. Για παράδειγμα ένας δημόσιος υπάλληλος που έχει εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 15.000 ευρώ από ενοίκια θα επιβαρυνθεί το 2021 με εισφορά αλληλεγγύης μόνο για το εισόδημα από τις μισθωτές υπηρεσίες και θα γλιτώσει την πληρωμή εισφοράς για τα ενοίκια που θα εισπράξει φέτος.