Ξεκινάει σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 0,80-0,82 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ζήτηση αναμένεται να καταγράψει βουτιά, καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν φουλάρει τις δεξαμενές από τον περασμένο Μάιο.

Τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών δεν είναι αισιόδοξα για την πορεία της αγοράς των υγρών καυσίμων. Το lockdown και οι  επιπτώσεις της πανδημίας ταλανίζουν τον κλάδο, που μετράει σημαντικές απώλειες λόγω της πτώσης που καταγράφεται στις πωλήσεις καυσίμων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ προκαταβολικά μέχρι το τέλος του έτους στα ευάλωτα νοικοκυριά, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να επιδοτηθεί όχι μόνο η αγορά πετρελαίου αλλά και η δαπάνη για φυσικό αέριο ή υγραέριο ή ακόμα και για την αγορά πέλλετ ή καυσόξυλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν όλα τα σενάρια. Η παρατεταμένη καλοκαιρία και το γεγονός ότι οι δεξαμενές των νοικοκυριών είναι γεμάτες από την προηγούμενη άνοιξη, επειδή επιτράπηκε η αγορά σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές μέχρι και τον Μάιο, ωθεί το οικονομικό επιτελείο σε ανασχεδιασμό, προκειμένου το επίδομα να ωφελήσει περισσότερους που το έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φετινό επίδομα θέρμανσης εξετάζεται να δοθεί για πρώτη φορά και σε όσους καταναλώνουν φυσικό αέριο ή και υγραέριο.

Για τη θέρμανση με ξύλα και πέλλετ, θα  υπάρχει «ρήτρα μη επιβάρυνσης του περιβάλλοντος». Δηλαδή, δεν θα επιδοτούνται όσοι καταναλώνουν ξύλα στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ) αλλά θα ενισχύονται όσοι χρησιμοποιούν καυσόξυλα στις αγροτικές και ορεινές περιοχές εκτός πόλεων.

Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση (ηλεκτρικά καλοριφέρ, θερμοπομποί, καυστήρες ρεύματος κλπ) καθώς για τα ευάλωτα νοικοκυριά ισχύει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι τιμές

Οι τιμές φέτος αυτές είναι χαμηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κινούνται λίγο υψηλότερη από το κλείσιμο του Μαΐου, όταν η κυβέρνηση είχε παρατείνει την προθεσμία πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο σε χαμηλή τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων, στις 15 Οκτωβρίου 2019 ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος τιμής του πετρελαίου ήταν στα 1,037 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή φέτος αν επαληθευτούν οι προβλέψεις και η διάθεση του πετρελαίου ξεκινήσει στα 0,80 ευρώ το λίτρο, το συγκεκριμένο καύσιμο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 20% με 23%.

Στις 31 Μαΐου 2020 ο μέσος όρος της τιμής είχε κλείσει στα 0,76 ευρώ το λίτρο. Με βάση τις εκτιμήσεις των τιμών για την ερχόμενη Πέμπτη, το κόστος από την Άνοιξη θα είναι ελαφρώς υψηλότερο.

Πρεμιέρα κάνει την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης. Η τιμή διάθεσής του όπως εκτιμούν οι άνθρωποι της αγοράς, αναμένεται να διαμορφωθεί στα 0,80 με 0,82 ευρώ το λίτρο.