Ιστορικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ «καθαρής» ενέργειας κατέγραψε η Ελλάδα

Στις 14 του μηνός οι Ανανεώσιμες Πηγές που προήλθαν από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά κάλυψαν πάνω από τη μισή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
16:59
21/09/2020
Ιστορικό πανευρωπαϊκό ρεκόρ «καθαρής» ενέργειας κατέγραψε η Ελλάδα
4
loading

Πανευρωπαϊκό και κατά συνέπεια και εθνικό ρεκόρ κατέγραψαν προ ημερών οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 51% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% εάν συνυπολογιστούν και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα. Όπως αναφέρει η WindEurope που εκπροσωπεί 400 επιχειρήσεις και οργανισμούς της αιολικής βιομηχανίας στη γηραιά ήπειρο, μονάχα από τη δύναμη του ανέμου, καλύφθηκε εκείνη την ημέρα πάνω από το 40% της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αλματώδης αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια προεξοφλείται πως θα έχει συνέχεια δεδομένου ότι:

1. Βρίσκεται υπό εκπόνηση, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μετά την κατάργηση της άδειας παραγωγού για τις Ανανεώσιμες Πηγές, οι νέες ρυθμίσεις θα αφορούν την απλοποίηση των επόμενων φάσεων έως και την άδεια λειτουργίας καθώς και το πλαίσιο για τη δημιουργία υβριδικών μονάδων (που θα συνδυάζουν ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας), «κλασικών» μονάδων αποθήκευσης και υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

2. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου εκκρεμούν 11.000 αιτήσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 76 γιγαβάτ, μέγεθος που είναι σχεδόν δεκαπλάσιο από την ισχύ που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2030.

Όμως η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας σε συνδυασμό με την πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος δημιουργούν ελλείμματα στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών (ΕΛΑΠΕ) τα οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) θα φθάσουν στο τέλος του 2020 στα 154,4 εκατ. ευρώ (ή 224,4 εκατ. αν συνυπολογιστεί το περιθώριο ασφαλείας ύψους 70 εκατ. ευρώ που προβλέπεται για τη διασφάλιση ρευστότητας της αγοράς).

Κύρια αιτία της εμφάνισης του ελλείμματος είναι η πτώση (λόγω πανδημίας) της Οριακής Τιμής του ρεύματος, δηλαδή της τιμής χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια. Ενδεικτικά τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ στο πεντάμηνο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ) περιορίστηκαν εφέτος στα 177 εκατ. ευρώ έναντι 275 εκατ. πέρυσι.

Αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ενδεχόμενο επιβάρυνσης των καταναλωτών για την κάλυψη του ελλείμματος, μέσω αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, αποκλείεται και πρόσθεταν ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί με εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν σε ανάλογες συγκυρίες. Όπως ανέφερε η κα Σδούκου, το ΥΠΕΝ εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του ΕΛΑΠΕ για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Παράδειγμα τέτοιας αλλαγής που εξετάζεται είναι η προώθηση μιας Ειδικής Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών. «Τόσο οι Εγγυήσεις Προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης. H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει δύο ανεξάρτητες μελέτες. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι το ειδικό πλαίσιο τιμολόγησης της «πράσινης» ενέργειας με τις εγγυημένες τιμές που προκύπτουν από διαγωνισμούς (τιμές οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά 20% στα αιολικά και 22% στα μεγάλα φωτοβολταϊκά στους τελευταίους διαγωνισμούς) βαίνει προς το τέλος του, μετά από μια μεταβατική περίοδο που θα ζητήσει η χώρα μας από την Κομισιόν. Αυτό σημαίνει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως οι λοιποί ηλεκτροπαραγωγοί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Jim1234

  Και κλάμα οι γενοπατζήδες...

 2. avatar Giorgis

  57% από ΑΠΕ είναι πολύ σημαντικό ποσοστό. Βέβαια, το ποσοστό αυτό αφορά μόνο την ηλεκτρική ενέργεια και όχι το σύνολο της ενέργειας. Το θέμα είναι ότι όταν φτάσει έστω και για μια μέρα στο 100% της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει πιάσει ένα ταβάνι που θα δυσκολέψει την περαιτέρω εξάπλωση των ΑΠΕ παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος θα είναι αρκετά χαμηλότερος.
  Αυτό θα λυθεί με εμπλουτισμό των ΑΠΕ και με άλλες μορφές που παράγουν διαφορετικές ώρες ή και αδιάλειπτα όπως η γεωθερμία. Και αύξηση των υδροηλεκτρικών που μπορούν να παράγουν όποτε χρειαστεί. Επίσης εγκατάσταση αποθηκών ενέργειας, όπως μπαταρίες και αντλησιοταμιευτικά καθώς και υδρογόνου από ηλεκτρόλυση, ώστε να αποθηκεύουν την περίσσεια ενέργειας όταν η παραγωγή υπερβαίνει το 100% των αναγκών. Σε αυτό θα βοηθήσουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ενώ θα φορτίζουν φθηνά κυρίως το βράδυ όταν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ενέργειας, θα μπορούν να δώσουν πίσω στο δίκτυο ένα μικρό ποσοστό της ενέργειάς τους αν αυτό ζητηθεί σε ώρες αιχμής, με καλοπληρωμένες τιμές.
  Η τιμολογιακή πολιτική επίσης θα βοηθήσει σημαντικά. Υπάρχουν χώρες που δίνουν δωρεάν το ρεύμα ή και πληρώνουν ακόμη τους καταναλωτές, τις ώρες που υπάρχει υπερπαραγωγή.
  Η καλύτερη βέβαια και πιο αποτελεσματική λύση είναι η χρήση των διασυνδέσεων ώστε να μεταφέρεται το ρεύμα από την περιοχή που υπερπαράγει σε άλλη που υποπαράγει ή να εξάγεται σε άλλη χώρα.

 3. avatar Αλ. Τσιμπλας

  Τι τα θέλετε αυτά τα σιδερένια φυτά και τους μεγάλους ανεμιστήρες. Εγώ είμαι υπέρ του λιγνίτη όπως σε κάθε σοσιαλιστικό παράδεισο.

 4. avatar Ο φρυδας

  Τον καπνό που βγάζουν τα ταξί, τα παλιά λεωφορεία, διχρονα μηχανάκια, κλπ στην Αθηνα μας δίνουν το πρώτο βραβείο αδιαφορίας των αρμόδιων αρχών.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει