Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων

Τα ποσά που διεκδικούν


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:04
14/07/2020
Σήμερα η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά 2,5 εκατ. συνταξιούχων
3
loading

Η ώρα που περίμεναν περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι έφθασε. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την σημαντική απόφασή στην οποία έχει καταλήξει και με βάση την οποία οριστικά και αμετάκλητα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο στο μέτωπο  των αναδρομικών διεκδικήσεων για τους συνταξιούχους. Η απόφαση του ΣτΕ, που έρχεται μετά την «πιλοτική δίκη»,  η οποία προηγήθηκε ύστερα από σχετικό αίτημα του ΕΦΚΑ,  αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους , ενώ όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι θα έχει και δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει τη δικαίωση των συνταξιούχων για αναδρομικές διεκδικήσεις 11 μηνών, που αντιστοιχούν στο διάστημα από την πρώτη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016. Ωστόσο, όπως εμφατικά σημείωναν, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά πάνω στην έδρα του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι και την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης της απόφασης. Κι΄αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν οι ίδιες πηγές, «κάθε λέξη στην απόφαση έχει το δικό της βάρος».  Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής αν η πολυαναμενόμενη απόφαση θα καταλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων , των οποίων οι αξιώσεις παραμένουν «ζωντανές» και δεν έχουν παραγραφεί ή μόνο εκείνους ,οι οποίοι μέχρι και την ημέρα δημοσίευσής της είχαν ασκήσει προσφυγή  ενώπιον της δικαιοσύνης.   Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις  στα δικαστήρια έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000 συνταξιούχοι. Το πιθανότερο είναι η  απόφαση να επεκτείνεται  σε όλους τους συνταξιούχους και εν τέλει για την  καταβολή των αναδρομικών ,το «μπαλάκι» να περάσει στην κυβέρνηση, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί  νομοθετική ρύθμιση.

Στο μεταξύ νέα γενιά  αναδρομικών φέρνει η  διάταξη για  αύξηση των προσωρινών συντάξεων (από το  50%  στο 80%) ενώ το Νοέμβριο  θα  καταβληθούν  τα αναδρομικά  ενός έτους για όσους  έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Ουσιαστικά μαζί με την απόφαση του ΣτΕ εκκρεμεί η καταβολή αναδρομικών τριών ταχυτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

 • Αναδρομικά  έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.
 • Αναδρομικά 12 μηνών (από 1.9.2019 μέχρι 1.9.2020) θα λάβουν  τον Νοέμβριο οι δικαιούχοι κύριων συντάξεων, με  30 και άνω συντάξιμα  έτη,   αφού το  υπουργείο  Εργασίας μετέθεσε την ημερομηνία  καταβολής  των  αναδρομικών. Επίσης τον  ερχόμενο Οκτώβριο  θα γίνει η  καταβολή των κύριων συντάξεων αυξημένων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης όπως αυτά νομοθετήθηκαν με τον ν.4670/2020 που θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.Θα  αφορά όσους συνταξιούχους  έχουν πάνω από 30  συντάξιμα έτη, σε  εφαρμογή του νόμου Βρούτση (ισχύει  από τις  28/2/2020). Η αύξηση κινείται από 12 ευρώ  έως 252 ευρώ. Θα αφορούν τόσο τους «παλιούς», όσο και τους «νέους» συνταξιούχους. Ωστόσο, αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα αφορούν προπαντός τους «νέους» συνταξιούχους. Όσο περισσότερα έτη ασφάλισης έχει κάθε συνταξιούχος τόσο μεγαλύτερη αύξηση θα δει. Επίσης, η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερες είναι συντάξιμες αποδοχές, δηλαδή οι αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις. Η  μέγιστη αύξηση θα ανέλθει στα 252 ευρώ (11,8%). Η αύξηση με 40 έτη ασφάλισης θα είναι μικρότερη, όσο μικρότερες είναι οι συντάξιμες αποδοχές. Το ελάχιστο ποσοστό της ανέρχεται σε 6,8% (με 700 ευρώ συντάξιμες αποδοχές).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Είπον….

  ΚΑΙ 20ΔΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ!
  Βγαίνουν και τα κομματικής μπόχας τρολλ τα οποία πιπιλάνε μία καραμέλα που λέει, μα όταν δεν έχεις χρήματα δεν μπορείς να επιτρέψεις στην δικαιοσύνη να κάνει οικονομική πολιτική….και άλλες τέτοιες βολικές μπαρούφες. Όμως μικρέ κομματικέ κρετίνε λάβε υπ’ όψη ότι τα δικαστήρια κρίνουν για τις παράνομες ενέργειες του κράτους. Το αν τα χρήματα αυτά, το κράτος τα πήρα ΠΑΡΑΝΟΜΑ, τα τζόγαρε και τα έχασε, ποσώς με ενδιαφέρει. Να κόψει τον κ@λο του να τα επιστρέψει. Πως βρίσκει όταν αφορούν βολευτές και δικαστικούς; Έτσι να βρει και τώρα, κομματικά κατακάθια!
  ΕΔΩ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ 4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΣ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ!
  Όταν οι εθνάρχες έπαιρναν τα χρήματα του ΝΑΤ και έδιναν συντάξεις εθνικής αντίστασης (τρομάρα τους) ήταν καλά!!!! Δεν θυμάμαι διαδηλώσεις για τα καραγκιοζιλίκια αυτά!! Να πάνε οι βολευτές των 10.000 ευρώ το μήνα (βασικός+...+...+...+...) να κόψουν το λαιμό τους. Δεν τους είπα εγώ να κάνουν 3 ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες για να παίρνουν αυτοί χαριστικά δάνεια και να φτιάχνουν βίλες.....από τις ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Ούτε τους είπα να κάνουν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο. Στην Ισλανδία ο Πρωθυπουργός καταδικάστηκε......εδώ ...... ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (NOMATTER WHAT) ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑ FAIL STATE.

 2. avatar SER 30

  ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΟΚΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΤΕΜΠΕΛΗΔΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΚΛΕΨΙΜΟ ΜΕ ΣΟΥΠΕΡ ΝΤΟΥΠΕΡ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΝΦΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΛΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΚΛΕΨΑΝΕ ΚΑΘΕ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ ΟΛΟΝΟΝΕ ΜΑΣ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ . ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΕΚΑ ΕΤΗ ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΨΙΧΟΥΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΚΑΝΕΝΑ 3 , 5 6 7 % ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΞΑΝΟΥΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ . Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΖΩΑ .

 3. avatar Είπον….

  Το ΣτΕ μήπως χρειάζεται κανένα 6μηνο ακόμα;
  Γιατί αυτά που το έχουν διατάξει να αποφασίσει, δεν αποφασίζονται με τίποτα.
  Ευτυχώς που ο Πικραμένος πρόλαβε να γίνει αντιπρόεδρος της ΝΔ, η Σακελλαροπούλου ΠτΔ και για τον Ράντο περιμένουμε για το Δικαστήριο της ΕΕ ($$$$$), όλοι τους ως άξιοι Πρόεδροι του ΣτΕ.
  Δικαστικά κωλοτουμπικές αντιπαροχικά καταστάσεις απείρου κάλους όπου έφτασαν μέχρι το ΣτΕ να αναιρεί το ΣτΕ αρκεί να την παίξουν στους συνταξιούχους. Βέβαια οι ίδιοι για τα δικά τους αναδρομικά αποφασίζουν σε μια νύχτα και παίρνουν ΑΘΙΚΤΑ οπότε έτσι τα παίρνουν και οι ΒΟΛΕΥΤΕΣ.
  Με αυτόν το τρόπο συμπληρώθηκε η τριάδα των εξουσιών που ενεργούν για πάρτη τους εις βάρος αυτών τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετούν. Του λαού!
  Πετύχαμε να γελάνε παγκοσμίως με την ελληνική δικαστική κωλοτούμπα. Ευτυχώς που υπάρχει και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ........
  Προς το παρόν οι συνταξιούχοι μπορούν να πάρουν ...FROM THE THREE THE LONGEST.... και αυτά θα τα πάρουν του αγίου ΦΟΥΦΟΥΤΟΥ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει