Σε δηλώσεις αναφορικά με τον κοινό δανεισμό από τις χώρες μέλη της ΕΕ για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού προέβη η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονθάλεθ τονίζοντας πως «δεν πρόκειται για φιλανθρωπία».

«Όλες οι εμπλεκόμενες χώρες θα συνεισφέρουν στην πληρωμή του χρέους, ακόμη και οι βόρειες που τάσσονται υπέρ της αυστηρής τήρησης των δημοσιονομικών κανόνων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον βελγικό ραδιοσταθμό RTBF.

«Δεν είναι ότι η Ολλανδία παρέχει φιλανθρωπία στην Ισπανία ή τη Γαλλία», σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι κάθε χώρα θα αναλάβει μερίδιο του χρέους ανάλογα με την οικονομική της ισχύ.

Για παράδειγμα η Γερμανία θα συνεισφέρει κατά 20%, η Ισπανία κατά 9% και η Ολλανδία κατά 6%, διευκρίνισε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν αργότερα αυτήν την εβδομάδα για να διαπραγματευτούν τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και τη δημιουργία του ταμείου 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με την έκδοση κοινού χρέους.