Αλαλούμ και αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί με την αναβολή της επίσκεψης στην Αθήνα της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διερευνά τη λειτουργία της τρόικας.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική υπό τον αντιπρόεδρο Ότμαρ Κάρας ήταν προγραμματισμένη για τις 8 και 9 Ιανουαρίου.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιρρίψει ευθύνες σε Αντώνη Σαμαρά και Μάρτιν Σουλτς για την αναβολή. «Πανικόβλητη η κυβέρνηση, με την αρωγή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σούλτς, σπεύδει να αναβάλει την επίσκεψη της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας, τρέμει μπροστά στο ενδεχόμενο μιας συζήτησης για τη σκοπιμότητα και τις επιπτώσεις του μνημονίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου έκανε λόγο για «θεωρίες συνωμοσίας» του ΣΥΡΙΖΑ και «εξωφρενικούς και απίστευτους ισχυρισμούς».

Κατόπιν, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που στάλθηκε χτες στον ευρωβουλευτή, Νίκο Χουντή και στα άλλα μέλη της εν λόγω επιτροπής. Σε αυτήν, όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ο πρόεδρος Σουλτς και ο πρωθυπουργός Σαμαράς, έχουν συμφωνήσει ότι η αντιπροσωπεία για την Αθήνα θα πρέπει να αναβληθεί».

«Εκτός από τους απρεπείς χαρακτηρισμούς του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, περιμένουμε, τώρα, και τις εξηγήσεις του» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει προηγούμενο, σε μια τέτοια απόφαση που συνήθως λαμβάνεται από τον πρόεδρο της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, κατά πρωτοφανή τρόπο, να εμπλέκεται ο έλληνας πρωθυπουργός».

Ωστόσο, με ανακοίνωσή του ο Ζομ Ντους, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ευρωβουλής, εξηγεί ότι η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης ελήφθη από τον πρόεδρο Μάρτιν Σουλτς χωρίς να υπάρξει, σε καμιά περίπτωση, παρέμβαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η απόφαση για την αναβολή ελήφθη έπειτα από διαβούλευση του Μ. Σουλτς με τους δύο αρμόδιους εισηγητές της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Ο βασικός λόγος για τον οποίον αποφασίσθηκε η χρονική μετάθεση της επίσκεψης ήταν διότι, λόγω των θεσμικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης για το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας δεν ήταν δεδομένο, διευκρινίζει ο εκπρόσωπος στην ανακοίνωσή του.

Κύκλοι προσκείμενοι στον πρόεδρο της Ευρωβουλής διευκρίνισαν επίσης ότι ο Μ. Σουλτς τηλεφώνησε χθες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να του εκφράσει τη λύπη του για την αδυναμία του, λόγω υποχρεώσεων, να παραστεί στις εκδηλώσεις στην Αθήνα. Σημείωσαν ωστόσο ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε κανενός είδους αίτημα σε σχέση με την έλευση της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.