Τις βαρύτατες -όπως τις χαρακτηρίζει- ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο θέμα της διαιτησίας της ΔΕΗ με την Αλουμίνιον της Ελλάδας, και κυρίως στο θέμα της επιλογής του επιδιαιτητή, επισημαίνει η εφημερίδα «Η Άποψη», σε δημοσίευμά της.

Όπως αναφέρει, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «όχι με μία, αλλά με δύο ανακοινώσεις προσπαθεί να αποποιηθεί τόσο της εμπλοκής της, όσο και των ευθυνών της». Σε ό,τι αφορά, λοιπόν, την επιλογή του επιδιαιτητή, Μιχάλη Θωμαδάκη, η ανακοίνωση της ΡΑΕ αναφέρει ότι ήταν επιλογή των δύο πλευρών -ΔΕΗ και Αλουμίνιον -, την οποία επικύρωσε τυπικά η απόφαση του προέδρου της αρχής, κ. Ν. Βασιλάκου, κατόπιν εισήγησης της ολομέλειας.

«Έλα, όμως, που τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα λέει η ΡΑΕ, αφού όπως φαίνεται στο κείμενο της σχετικής απόφασης της ΡΑΕ υπ. Αριθμ. 24/2012:

Επειδή οι εταιρείες ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και ΔΕΗ Α.Ε. και με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-155422/26.04.2012 και Ι-155436/27.04.2012 επιστολές τους αντίστοιχα, ενημέρωσαν τη ΡΑΕ ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το πρόσωπο του Επιδιαιτητή και ζήτησαν την εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 37 του ν. 4001/2011.
και παρακάτω:

Επειδή η Ολομέλεια εισηγήθηκε ομόφωνα στον Πρόεδρο να ορίσει ως Επιδιαιτητή το Μέλος της ΡΑΕ κ. Μιχάλη Θωμαδάκη, γι’ αυτό και βγήκε αυτή η απόφαση ορισμού του επιδιαιτητή από τον πρόεδρο της ΡΑΕ.

«Επιπλέον», συνεχίζει το δημοσίευμα, «μη μας λέει η ΡΑΕ ότι δεν ήξερε τι γινόταν και δεν ήθελε καμία εμπλοκή στο θέμα όσο διαρκούσε η διαιτητική διαδικασία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον.

Αν όντως ήθελε να τηρήσει τέτοια ουδέτερη και αμέτοχη στάση, γιατί από τον Πίνακα των 78 εγκεκριμένων διαιτητών και επιδιαιτητών επέλεξε ένα μέλος της ΡΑΕ; Όπως λέει το ρητό, «η γυναίκα του καίσαρα οφείλει όχι μόνο να είναι, αλλά και να δείχνει τίμια».