Στην Ελλάδα η δεύτερη χαμηλότερη τιμή ψωμιού στην ευρωζώνη

Εμπιστοσύνη των καταναλωτών στους φούρνους της γειτονιάς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2:28
21/02/2020
Στην Ελλάδα η δεύτερη χαμηλότερη τιμή ψωμιού στην ευρωζώνη
12
loading

Στην Ελλάδα εντοπίζεται η δεύτερη χαμηλότερη τιμή ψωμιού στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία RASS, για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος και της ΓΣΕΒΕΕ.

H έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 21-24 Οκτωβρίου 2019, σε δείγμα 603 καταναλωτών (402 στην Αττική και 201 στο Ηράκλειο Κρήτης). Με βάση την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το εκθεσιακό δίδυμο Detrop Boutique-Artozyma της ΔΕΘ-Helexpo AE, το ψωμί στην Ελλάδα πωλείται προς 0,87 ευρώ το μισό κιλό (ακριβότερο σε σχέση μόνο με την Εσθονία, όπου διατίθεται προς 0,83 ευρώ), όταν ο μέσος όρος τιμής στη ζώνη του ευρώ είναι 1,36 ευρώ/500 γραμμάρια και η υψηλότερη τιμή εντοπίζεται στο Λουξεμβούργο (2,30 ευρώ το μισό κιλό).

Παρουσιάζοντας την έρευνα, εκ μέρους της Ομοσπονδίας, ο κ.Στέφανος Κομνηνός επισήμανε ότι, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, τέσσερις στους δέκα καταναλωτές θεωρούν ότι το ψωμί είναι φθηνότερο στον φούρνο της γειτονιάς, έναντι ποσοστού 9,7% που απάντησε ότι το βρίσκει σε χαμηλότερη τιμή στο σούπερ μάρκετ, 6,5% στο παντοπωλείο/ μίνι μάρκετ/delicatessen και 6,5% στην αλυσίδα φούρνων- πρατηρίων.

Πάντως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών(38,6%) δήλωσαν πως «δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν». «Ενώ το 2008-2009 βλέπαμε ότι οι τιμές του ψωμιού και του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή συνδιακυμαίνονταν, σήμερα η τιμή του ψωμιού είναι πολύ χαμηλότερη» επισήμανε ο κ.Κομνηνός.

Όταν δε, οι καταναλωτές ρωτήθηκαν για την ποιότητα, «ψήφισαν» υπέρ του φούρνου της γειτονιάς, αφού σε ποσοστό σχεδόν 83% δήλωσαν πως εκεί βρίσκουν το καλύτερο ψωμί.

Το αγαπημένο ψωμί των Ελλήνων φαίνεται πως είναι το χωριάτικο, αφού καταλαμβάνει με διαφορά την πρώτη θέση στις προτιμήσεις τους με ποσοστό 41,3%, ενώ ακολουθούν το λευκό και το ολικής άλεσης με 29,7% και 29% αντίστοιχα. Ανοδικά, με ποσοστό περίπου 23%, κινείται και το ψωμί για τοστ, που φαίνεται να κερδίζει κι αυτό τη θέση του στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων.

Πάνω από 140.000 εργαζόμενους απασχολούν άμεσα ή έμμεσα τα αρτοποιεία

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το ποιο σημείο πώλησης τους έρχεται στο μυαλό όταν ακούν τη λέξη «ψωμί», περίπου εννέα στους δέκα καταναλωτές (ποσοστό 88%) απάντησαν «ο φούρνος της γειτονιάς».

Κι αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού στην Ελλάδα αναλογούν 8,4 φούρνοι ανά 10.000 κατοίκους, όταν στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιστοιχούν 0,37 φούρνοι ανά 10.000 κατοίκους, καθώς εκεί το ψωμί έχει γίνει είδος καθαρά βιομηχανικό.

Στην Ελλάδα λειτουργούν 14.000 φούρνοι που απασχολούν συνολικά, άμεσα και έμμεσα, 144.000 άτομα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος, τόνισε ότι με το τρίτο μνημόνιο και τη δυνατότητα να μπορούν να ονομάζονται φούρνοι και καταστήματα που απλά ψήνουν το ψωμί από κατεψυγμένη ζύμη, τις περισσότερες φορές εισαγόμενη, η βιοτεχνία αρτοποιΐας στην Ελλάδα έχασε μέχρι το 2017 το 10% του τζίρου της.

Επικαλούμενος την έρευνα ανέφερε ότι «παρόλο που ο καταναλωτής θεωρεί αρτοποιό αυτόν που ζυμώνει το ψωμί, δύσκολα μπορεί να διακρίνει το φρέσκο από το κατεψυγμένο. Ως αποτέλεσμα, «υποκλέπτεται η φήμη και η πελατεία του φούρνου της γειτονιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε, προσθέτοντας ότι οι αρτοποιοί έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ζητώντας να καταργηθεί η προαναφερθείσα μνημονιακή διάταξη, «ώστε η παραγωγή ψωμιού να γυρίσει σε εμάς τους φουρναραίους».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
  1. avatar Λουκάς Κουφοντινας

    Είναι φτηνό γιατί φτιάχνεται από λάστιχο !!!!!!!

  2. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

    Αν τρωγαμε και το 100% ΟΛΙΚΗΣ, ακομα καλυτερα !

  3. avatar fire40

    Το ψωμί είναι σχετικά φθηνό αλλά όλα τα άλλα αρτοσκευάσματα πωλούνται χρυσάφι. Δε γίνεται με αλεύρι που κοστίζει 39 λεπτά το κιλό και ζάχαρη που κοστίζει 60 λεπτά και φυτικό λίπος που κοστίζει 1 ευρώ το κιλό να πουλιούνται κουλουράκια με 10 ευρώ το κιλό από τους φούρνους. Αισχροκέρδεια!

  4. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

    Εγώ το φτιάχνω μόνος μου εδώ και πολλά χρόνια.

    1. avatar Ellraiser

      Είσαι ο καλύτερος.
      Εγώ λόγω ψιλοτεμπελιας έχω αρτοποιό (μηχανή) και κάνεις και ποικιλία (ελιες, λαδι, ριγανη κλπ.)
      Κρατάει περισσότερο και είναι γευστικότατο.
      Επίσης για τις στριφτές μπουγάτσες πολύ οικονομικά με ψιλό φύλλο και (σιμιγδάλι, ζάχαρη, βανίλια, γάλα κλπ.-για την κρέμα) πολύ οικονομικά που αρέσει στα παιδιά (άψητα κρατάνε στην κατάψυξη).
      Δεν καταλαβαίνω το νόημα του άρθρου. Θα ήταν πλήρες αν μας είχαν το σύνολο κόστους της απαραίτητης διαβίωσης στην Ελλάδα.
      Εκτός αν εννοούν να κόψουμε όλα τα άλλα και να τρώμε μόνο ψωμί (σημ. που δεν είναι ιδιαίτερα φτηνό).

      1. avatar When the snows fall and the white winds blow, the lone wolf dies but the pack survives.

        Εγώ φτιάχνω 1 κιλό τη φορά με μίξερ. Πήρα για την τότε εποχή ίσως το πιο δυνατό και καλό Kenwood που υπήρχε στην αγορά.
        Το αλεύρι στην Αγγλία κοστίζει 2 λίρες τα 3 κιλά.
        Ξηρή μαγιά σε μεγάλο κουτί (100g) κοστίζει 1 λίρα. Βάζω 14 γραμμάρια στο κιλό.
        Τώρα τα υπόλοιπα (νερό ζάχαρη αλάτι και λίγο λάδι), δε κάνουν και τίποτα. Ο φούρνος για 1 ώρα στους 160 βαθμούς, μου καίει γύρω στα 20p (τα δικά σας σεντς). Σουσάμι έχω ένα κιλό που μου φτάνει για παντα και κοστίζει σχεδόν τίποτα στο κάθε καρβέλι.
        Άρα το 1 κιλό ψωμί, που το βάζω σε 2 φόρμες, μου κοστίζει στη χειρότερη 1 λίρα. Η καλύτερη είναι, όταν η γυναίκα μου φτιάχνει κάτι στο φούρνο, να κανονίζω να βάζω και το ψωμί μου μαζί.
        Μιλάμε πάντα για 2 φρστζολες που είναι πράγματι μισό κιλό η μία. Για να φανταστείς, πριν το ψήσιμο η ζύμη είναι 1750 γραμμάρια.
        Το ξέρω ακριβώς γιατί το κόβω με ζύγισμα.
        ΥΓ tip : πριν ρίξουμε το σουσάμι, με ένα πινελάκι βρεχουμε με νερό το πάνω μέρος του ψωμιού.
        Αν δε το κάνεις, μόλις θα βγάλεις το ψωμί από τη φόρμα , θα σου πέσει όλο το σουσάμι στο πάτωμα!
        Παθών! 🙂

  5. avatar Chrisτ

    Στον Βενέτη όλα τα ψωμιά έχουν πάνω από 2€ το κιλό, με μέσω όρο τα 2,30€

  6. avatar dk.

    ενώ πολλαπλάσια είναι η ελληνική τιμή ψωμιού, σομακιών κλπ. συγκρίνοντας με την πολωνική τιμή. Πολωνία βέβαια δεν ήθελε να υλοποιήσει το κ[...]γεμρανικο ευρώ, με τίποτα.

  7. avatar Αναρωτιέμαι…

    Γιατί έχουμε πει το ψωμί, ψωμάκι όμως....

  8. avatar john pen

    Αυτο μας κανει 0.61€ τα 350 γραμμαρια, στο λιντλ στις προσφορες αυτο κανει 0.39€, δηλαδη ειναι 33% φθηνοτερο
    Οταν ο καταναλωτης αξιοποιει τις προσφορες αναγκαζει τους πωλητες να ριχνουν τις τιμες τους

    1. avatar dk.

      Το απλό ψωμάκι στο Lidl, αυτό που κάνει 15 λεπτα, στην Πολωνία έχει 7 λεπτά. Ενώ η αγοραστική δύναμη των μέσων μισθών, τώρα και επισήμως, είναι μεγαλύτερα από την Ελληνική (και ξεπερνά τα 1.200 Ευρώ) Παρά που ήταν κάτω από 50% της ελληνικής, στις αρχές του αιώνα.

  9. avatar Εντάξει μλκια

    πως σας ξέφυγε αυτο, βαλτε ενα καπέλο 5ευρω στην φρατζολα υπέρ δημοσίου, κριμα είναι να είμαστε τοσο πίσω απο την ευρωπη

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει