Δεν θα απαντηθεί άμεσα το ερώτημα για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνει σε νέα ανάλυση της η Deutsche Bank, τονίζοντας ότι οι όποιες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Deutsche Bank θεωρεί ότι μια λύση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους θα είναι δύσκολη διαδικασία. Επίσης, το haircut που επιζητά η Ελλάδα δεν θα επιτευχθεί, καθώς θεωρείται ανέφικτη λύση από τους δανειστές της.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, ή ακόμη και αντικατάσταση των πρώτων δανείων με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Η απόφαση όμως σχετικά θα ληφθεί μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Αυτή τη στιγμή το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ ή στο 175% του ΑΕΠ, με τους επίσημους δανειστές να κατέχουν το 80% περίπου.

Η Deutsche Bank μιλά θετικά για την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η οικονομία σταθεροποιείται και ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι πιο σταθερός, αλλά ο δρόμος προς την ομαλοποίηση θα είναι μακρύς.

Παράλληλα, αν και η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό φέτος, πιθανότατα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να ζητήσει ελάφρυνση του χρέους της από τους εταίρους της.